Søhøjlandet råvildt i morgendis
Søhøjlandet på mountainbike i skoven
Søhøjlandet solopgang med silhouetter
Søhøjlandet svampehøst

på tur i søhøj­landet

FRILUFTSLIV I SØHØJLANDET: Kvistene knaser under støvlerne og duften af gran får gruppen til at stoppe op og kigge ud over heden mod nåleskoven. Himlen er blå og græsset på heden er mange nuancer af efterårsgul. Her er ingen mobiltelefoner, der vibrerer eller musik, der summer i baggrunden. Den eneste lyd er træernes susen og lyden af en rygsæk, der knirker for hvert skridt, man tager. Tankerne vandrer mod aftenens bålhygge og luksus i trangiagryden. Fødderne er ømme og kinderne røde, men det er hele turen værd.

på tur i søhøjlandet

på tur i søhøjlandet

Første del af turen er en fem dages ødemarkstur i Søhøjlandet. På anden del af turen kan du vælge mellem fire dage Back to Basics friluftsliv eller fire dage med Adventurerace.

Første del: Fem dages luksusliv med enkle midler i Højskolens baghave

Mens andre elever søger mod andre himmelstrøg, snører vi vandrestøvlerne og spænder rygsækken på for at opleve noget af Danmarks smukkeste natur. I små grupper skal vi skal vandre, sove i telt, lave mad på trangia og fortælle hinanden historier omkring bålet. Vi skærer alt det overflødige væk, lader fødderne tale og giver os tid til at vandre og være. Det lyder simpelt, og det er det også – men ikke desto mindre en stor oplevelse.

Vi planlægger i grupper ruterne og følger tre dogmer:

1. Ruten må ikke lægges, så der er stræk, der følger asfalteret vej
  2. Det er et mål i sig selv at lægge ruten, så vi ikke kommer i nærheden af bebyggelse
  3. Ruten skal ligge mest mulig i skov eller hede

Det kræver ingen forudsætninger at deltage på turen. Vi laver ruter for de erfarne friluftsfolk og for dem, der blot ønsker at opleve naturen på tæt hold men aldrig har sovet på et liggeunderlag eller tændt et bål.

Søhøjlandet gruppe i smukt sollys på skovvej

Anden del: Fire dage med Back to Basics friluftsliv eller Adventure Racing

Vi bruger weekenden på skolen til at hvile og pakke om til endnu en tur. Du kan vælge mellem fire dage, hvor vi skruer tempoet ned og giver os tid til at lave mad, dyrke et håndværk og se på stjerner. Eller du kan vælge fire dage med høj puls og intens aktivitet i skovene og bakkerne i Søhøjlandet.

Søhøjlandet mountainbike på vej over lille bakke

Adventurerace

Vi pakker det tætsiddende træningstøj, for vi skal have fart på og pulsen op. De fire dage byder på et etapeløb med nye udfordringer hver dag. Vi padler i kano på Gudenåens snoede å-løb, hvor poster skal hentes undervejs. Vi skal udfordres teknisk og fysisk på mountainbike på de eminente mountainbikeruter, som Silkeborgskovene byder på. Vi løber orienteringsløb i det meget varierede terræn og kombinerer trailløb med skydning. Samarbejdet med dine holdkammerater er afgørende for, hvordan I får løst opgaverne. Hvem vinder? Det afgør vi efter fire dage med fart på!
Når dagens etape er gennemført, samles vi i en hytte, får god mad og snakker om dagens oplevelser. Vi får en god nats søvn, så vi igen er klar til nye udfordringer.

Søhøjlandet partering af vildt

Back to Basics

Vi flytter ud i en skov og sænker tempoet. Det handler om at gøre det hele lidt mere enkelt, så der er tid til fordybelse og nærvær. Vi skal lave mad fra jord til bord, hvor vi bruger tid på råvarerne og på at forberede dem over bål og brændekomfur. Vi smøger ærmerne op og laver knive, snitter, smedjer, filter og laver andre små håndværksprojekter. Her er tid til at fordybe sig i materialerne og få egen erfaring med et håndværk. Om aftenen samles vi om bålet med vores små håndværkssysler og fortæller historier. Herude er der ingen lysforurening, så vi skal ud i natten og ned på ryggen for at se på stjerner. Det handler om at gøre det hele lidt mere enkelt. Vi tager os tid til fordybelse og nærvær.

Billedserie: Vi oplever naturen i det smukke midtjyske søhøjland.