Palaestina moske set gennem pigtråd
Palaestina jøder ved grædemuren

Studie­rejse til PALÆSTINA:

Bosættere, beduiner og bede­kranse

Fokus på politik, musik og religion

PALÆSTINA: Fra minaretens tårn kalder imamen til bøn, mens små drenge med små kalotter på hovedet og skoletasker på ryggen løber gennem Jerusalems smalle og snørklede gader. En bevæbnet israelsk soldat holder øje med en flok blege turister ved Grædemuren, og en mand med et stort overskæg tænder dagens første vandpibe og sender en duft af æbletobak ud i basaren. Ved checkpointet 8 km derfra strækker køen af palæstinensere sig, så langt øjet rækker. De står i Betlehem og har udsyn til den 9 meter høje mur, der adskiller dem fra Jerusalem, deres job og deres olivenmarker. Små drenge spiller bold lidt længere nede ad gaden. I baggrunden kan man se store kraner – endnu en israelsk bosættelse er under opbygning.

Studie­rejse til Palæstina:

Bosættere, beduiner og bedekranse

Fokus på politik, musik og religion

Studierejsen sætter kursen mod Mellemøsten. Turen er en rejse ind i gæstfrihed, håb og frustration. Vi skal bevæge os ind i Jerusalems gader, ud på markerne omkring Betlehem og rundt i Hebron, hvor bosættere og palæstinensere lever adskilt, for at se og forsøge at forstå, hvordan politik, historie og religion er viklet ind i hinanden.

Vi skal bag om mediernes fortællinger om konflikten mellem israelere og palæstinensere og møde de mennesker, det handler om. Vi skal se begge sider af den store adskillelsesmur og opleve kulturen, høre musikken og smage maden. Vi skal møde tidligere israelske soldater, en palæstinensisk souvenirhandler, en arabisk musiker og en luthersk præst.

Palaestina jødisk dreng ved graedemuren

“Shalom” og “Sabeh el kheer Jerusalem”! Vi skal bo i Jerusalem inde bag den store bymur i den gamle bydel. Vi går på opdagelse i denne flotte gamle by, som både er hellig for jøder, kristne og muslimer. De snørklede gader og gamle huse fortæller Jerusalems historie. Vi skal opleve Gravkirken, Via Dolorosa og andre historiske seværdigheder, men også de synlige og usynlige skel, der deler byen i jødiske, muslimske og kristne kvarterer.  Jerusalem er ikke bare en by – det er en livsstil, hvor politik, historie og religion er vævet ind i hinanden som et stort kludetæppe.

Turen går syd på igennem checkpoints og ind på Vestbredden til byen Hebron. Tidligere israelske soldater, som efter deres militærtjeneste startede organisationen ”Breaking the Silence”, vil guide os og forklare, hvad det vil sige at være soldat, og hvad det vil sige at være en besættelsesmagt. Vi skal besøge den gamle by, hvor zionistiske israelere under stærk beskyttelse af israelsk militær har besat den øverste etage af huse, hvor nederste etage bebos af palæstinensere. Vi skal besøge Ghassan, en tidligere elev på Silkeborg Højskole, som har en butik lige midt i den gamle by.

Vi skal besøge en af verdenshistoriens mest berømte byer, Betlehem. Her håber vi på at kunne arrangere et ”home stay” hos en palæstinensisk familie, så vi kommer ind bag murerne og kulturen. I Betlehem spiser vi os gennem madboder, besøger Fødselskirken og tanker op på religiøs kitsch og bling bling. Derefter går turen uden for byen, hvor bosættere forskanser sig bag hegn og beton på de omkringliggende bakketoppe. Vi skal høste oliven sammen med palæstinensiske landmænd, der forsøger at pleje deres marker i håb om, at de ikke bliver inddraget til en ny israelsk bosættelse.

Vi kører til Ramallah, hovedsædet for det palæstinensiske selvstyre. Her besøger vi den lutherske præst Mitri Raheb, som kæmper en fredelig kamp mod undertrykkelsen af palæstinenserne og af kristne i området.

Velkommen strand og cafe latte i Tel Aviv! Efter en uge med fokus på historie, religion og en kompleks konflikt skal vi se det sekulære Israel, hvor unge hænger ud på caféer, shopper og forsøger at glemme konflikten.

På rejsen er det muligt to gange, at dele sig op i to grupper med fokus på henholdsvis politik og musik.

Hvis du vælger at koncentrere dig om den politiske del, er der fokus på det politiske spil i konflikten. Vi vil besøge en af Betlehems store flygtningelejre, som er blevet til en permanent by. Besøger også politikere og repræsentanter for Fatah, regeringspartiet på Vestbredden.

Hvis du vælger at have fokus på musik, skal vi lave musikworkshop i samarbejde med Det Danske Hus i Ramallah. Vi besøger også en lokal musikskole og lærer om arabisk musik.

Billedserie: En rejse ind i gæstfrihed, håb og frustration.

Rejsen tilbydes i efteråret.

Pris: 7.250 kr. inkl. fly, overnatning, transport og aktiviteter.
Du skal selv betale mad og eventuelle vaccinationer.

Brug prisberegneren til at finde ud af hvad dit højskoleophold vil koste med denne rejse.