Maleri

16.-22. juli 2017

Glem hverdagens jag og nyd en hel uges faglig fordybelse med kunst og højskole fra morgen til aften. Mød bl.a. den kenyanske billedkunstner, Patrick Mukabi. Den unge fremadstormende digter Mads Mygind og ikke mindst billedkunstner Thomas Kluge.


MALERI:
Det interkulturelle møde
Hvorfra kommer den indre trang til at udtrykke sig gennem billeder? Alle steder i verden udtrykker mennesker sig gennem kunst. Vi har inviteret den kenyanske illustrator og kunstmaler Patrick Mukabi som gæsteunderviser. Gennem mødet med Mukabi bliver vi klogere på billedsproget i Kenya, hvor virkeligheden er så meget anderledes end vores, men billedsproget genkendeligt. Gennem andre kulturers billeder lærer vi meget om livet, de andre og os selv.


CROQUIS OG MALERI:
teknik og indhold
Hver formiddag starter med croquistegning, og ud fra overordnede tekniske og indholdsmæssige opgaver kaster vi os over maleriet og egne udtryk. Vi maler med akryl men eksperimenterer også med pastel og med kul, som vi selv fremstiller.  Vi kaster os over det forfinede med små pensler og de større formater med pastose penselstrøg. Vi afprøver fine lasurer og kraftige teksturer, og Patrick Mukabi giver os indblik i sine maleriske processer. Ud over indføring i tekniske indgangsvinkler koncentrerer vi os om indholdet med tematikker, der spiller op mod kurset GRAFIK.

Særligt kommer vi motivmæssigt til at kredse om mennesket og andre kulturer, og man bliver vejledt af kursets undervisere gennem hele processen uanset niveau i højskolens store, lyse idrætssal, som vi omdanner til et inspirerende atelier. De kunstneriske processer udfolder sig i en atelier-atmosfære af gejst, dynamik og gensidig inspiration. I mødet med andre kursister opstår samtaler om form, farve og indhold. Der gives konstruktiv kritik, og ens eget livssyn bringes i spil.

Croquistegning
Hver morgen starter vi med croquis-tegneøvelser under vejledning. De hurtige iagttagelser og tegnetekniske anvisninger skærper ikke kun koncentrationsevnen og tegnefærdighederne, men varmer også både hoved og krop op til dagens arbejde.

Kunsthistorie
Om eftermiddagen krydres det tekniske og praktiske med kunsthistoriske og –analytiske oplæg, der giver anledning til samtaler om kunstens indhold og værdi. Højskolen er desuden indehaver af en stor kunstsamling med grafiske og maleriske værker, der kan være afsæt eller udgangspunkt for kunstdiskussioner og inspiration.

Ekskursion
Vi finder inspiration på byens to smukke kunstmuseer – Museum Jorn og Kunstcentret Silkeborg Bad.


FÆLLES HØJSKOLEPROGRAM
Sammen med kurserne Grafik og Rytmisk kor skaber vi god højskolestemning med morgensang og med aftenprogram med et musikalsk indslag, lyrik og foredrag.

Lyrik
Mød den unge, fremadstormende digter Mads Mygind, der gennem sin egen unikke oplæsning hyller os ind i sit lyriske univers.

Foredrag
Mød billedkunstner Thomas Kluge, der er særligt kendt for sine fotorealistiske portrætter af bl.a. Hendes Majestæt Dronningen og forhenværende statsminister Anders Fogh Rasmussen. Ud af den mørke Rembrandske bund træder Kluges motiver frem på dramatisk og gådefuld vis inspireret af barokmestre som Caravaggio. Kluge vil give et indblik i sine kunstneriske processer, sit virke som autodidakt kunstner og sin kontinuerlige kamp mod den elitære del af kunstverden.

Materialer som lærred og akrylmaling til eget brug skal medbringes eller kan i begrænset omfang købes på højskolen. Der vil være et udvalg af almindelige pensler, blyanter og kul til fri afbenyttelse.

Velkommen til et inspirerende kunstkursus!
Erik Lindebjerg, højskolelærer i kunst
Jan Lundum, højskolelærer i kunst