Ølbrygning og ølhistorie

9.-15. juli 2017

Silkeborg Højskole byder velkommen til en uge fyldt med ølhistorie, ølkultur og ølbrygning. Vi skal i selskab med øl-eksperten over dem alle Carsten Berthelsen udforske øllets verden, lære om ingredienserne, smage på mange forskellige typer af øl og ikke mindst besøge nogle af Danmarks bedste bryggerier og bryggere.

Kurset er skruet sammen så teori og praksis bliver blandet bedst muligt. Vi skal dykke ned i historien, hvor Carsten Berthelsen vil gennemgå hele øllets historie, hvor man undervejs skal smage de forskellige typer øl og høre om de forskellige bryggemetoder, der har været gennem tiden, og hvordan de smager forskelligt. Vi skal se på de forskellige lande og deres kultur omkring øl, smage det traditionsrige, belgiske øl op mod det nye, italienske øl. Og som kulmination på ugen skal vi brygge vores eget øl.

PROGRAM

Vi skal besøge bryggeriet Humleland i Risskov, som for tiden er i gang med at udvide til store, nye lokaler på havnen i Aarhus. Deres speciale er det kraftigt humlede øl, som vi skal have smagsprøver på. Vi får en rundvisning i de nye lokaler, samt en snak med Michael Alhof om Humleland og deres nye lokation.

Om tirsdagen skal vi til Ebeltoft Gårdbryggeri. Deres traditionelle tilgang til at brygge øl og deres store succes de seneste par år danner rammen om et succesfuldt bryggeri, som vi skal besøge og hvor vi skal snakke med brygmesteren Peder Zacho Hansen.

Carsten Berthelsen følger os hele ugen, hvor han vil holde oplæg om øllets mange aspekter. Vi benytter os af Carstens store viden om alt fra kultur og arkitektur, øl og mad samt æstetikken i øllets verden. Med udgangspunkt i Carstens bog 50 øl du skal smage, før du dør skal vi smage øl fra alverdens lande og høre historierne bag.

Torsdag er sat af til at brygge vores eget øl. Højskolen råder over bryggeanlæg fra firmaet Brewolution. Med dem kan man brygge omkring 20 liter øl pr. bryg. I går sammen i grupper af 3-4 og brygger en øl sammen. Herefter kan du vælge at tage din andel af øllet med hjem i en gærspand og selv flaske det, eller man kan lade øllet stå på højskolen, lade os flaske det, og efter 5 uger hente det færdige øl. Vælger man den sidste mulighed, er der en ekstra pris på ca. 500 kr.

Fredag er der sat tid af til at diskutere øl og højskole. Er der god højskole i øl? Kan man lave et ølkursus uden det bliver til et drukkursus? Højskolens fastansatte musiklærer, der også underviser i valgfaget ølbrygning sætter gang i diskussionen om øllets berettigelse i højskolen.

Glæd jer til en uge i med kultur, historie og øl!
Simon Nielsen, højskolelærer

Kurset foregår samtidig med Rytmisk musikuge, et sommerkursus i musik.