højskole i en coronatid

Sommerhøjskole i en coronatid

senest opdateret 15. juni 2021

Nu lysner det! Corona-virkelighedens tunge skyer letter – men der er stadig retningslinjer, der gør sig gældende i højskolelivet, og for en god ordens skyld ridser vi rammerne op for livet som sommerkursist på Silkeborg Højskole.

Vi gør naturligvis alt i vores magt for at sikre, at skolen er sundhedsmæssigt sikker grund for alle, der færdes her. Det er et stort arbejde, som vi alle har del i, og som kursist har du et medansvar.

Et fælles ansvar

• Bliv hjemme, hvis du er syg, Hvis du er det mindste sløj op til kursusstart, så vent med at ankomme, til du er blevet testet og er corona-fri og uden symptomer.
  • Vask dine hænder ofte eller brug håndsprit
  • Host eller nys i dit ærme
  • Begræns fysisk kontakt (kindkys, kram, håndtryk m.m.)
  • Hold minimum en meters afstand når det er muligt, og bed gerne andre tage hensyn. Bemærk: afstandskravet kan fraviges på folkehøjskolerne under undervisningen, og derfor kan der nu synges fællessang på vanlig vis.
  • Luft ud i lokaler efter brug og to gange dagligt på værelset
  • Som voksen deltager på familiekurserne har du desuden et særligt ansvar for at hjælpe dine børn/børnebørn med at huske retningslinjerne omkring afstand og håndvask.

Dette gør vi for at hindre smittespredning under sommerkurserne

• Alle kursister over 15 år skal kvik-testes på ankomstdagen inden ankomst til højskolen. Ældre (PCR-)test godtages ikke.
  • Alle programpunkter er tilrettelagt i overensstemmelse med officielle retningslinjer.
  • Vi har fokus på høje hygiejne- og rengøringsstandarder før, under og efter alle sommerkurser.

• Vi ville gerne være gæstfri, men for at mindske risikoen for smitte er det ikke tilladt at invitere personlige gæster på besøg på højskolen under sommerens kurser.

Test inden ankomst
Ved ankomst til højskolen skal alle deltagere over 15 år fremvise coronapas = negativt testresultat fra NY kviktest / immunitet / vaccinationsbevis.

Det er et krav, at alle deltagere over 15 år skal kviktestes på ankomstdagen inden ankomst til højskolen. Vi opfordrer dog til, at også børn under 15 år bliver testet. Enkelte grupper er fritaget for test – se nedenfor*.

Vi opfordrer til, at du lader dig teste i din hjemby inden afgang. Alternativt kan du lade dig teste efter ankomst til Silkeborg på et af nedenstående tre kviktestcentre:

• Sydbyhallerne, Jernbanegade 64, 8600 Silkeborg (Lige bag ved togstationen) Bemærk: Kun test af børn over 12 år i dette center
  • Alderslyst, Kejlstrupvej 51, 8600 Silkeborg
  • Medborgerhuset Lunden, Vestergade 74, 8600 Silkeborg.

Test under kurset
Kursister over 15 år testes desuden endnu een gang i løbet af kursusugen på højskolen. Testen foregår under vejledning af en supervisor. Vi indhenter samtykke og giver grundige instruktioner på testdagen.

*Fritaget for test
Du er fritaget for test, hvis:

• Du er færdigvaccineret
  • Du er påbegyndt vaccinationsprogrammet mindst 14 dage og max 42 dage inden kursusstart.
  • Du er immun (har overstået infektion med Covid-19 med første positive test 2-11 uger før kursusstart).

Ovenstående vil fremgå af dit coronapas som vises ved ankomst til højskolen.

Transport
Vi opfordrer til, at du undgår offentlig transport til og fra højskolen. Hvis du bliver kørt hertil/hentet af andre, skal du sættes af og samles op på skolens parkeringsplads. Chauffører må desværre ikke gå med ind på skolen.

I tilfælde af smitteudbrud under sommerkurset
Det er vigtigt, at vi i fællesskab gør alt hvad vi kan for at undgå, at der kommer smitte på skolen, for konsekvenserne er store.

Hvis en kursist testes positiv på højskolen, skal kursisten indkvarteres på isolationsværelse og via Smitteopsporingen bestille hurtig tid til PCR-test. Er PCR-testen også positiv træder yderligere foranstaltninger i kraft:

Forventeligt vil alle kursister hurtigst muligt skulle tage hjem, isolere sig og følge sundhedsmyndighedernes anvisninger om tests og adfærd.

Silkeborg Højskole vil i dette tilfælde være i tæt dialog med sundhedsmyndighederne, og vi følger deres anvisninger.

Færdigvaccinerede kursister, der regnes for nær kontakt til en smittet og som har fået sidste stik minimum 14 dage før kursusstart, er sandsynligvis undtaget fra denne regel og bliver ikke hjemsendt i forbindelse med smitteudbrud, men opfordres til at lade sig teste under alle omstændigheder.

Aflysninger, sygdomsafbud og de økonomiske vilkår
Vi skelner mellem afbud og sygdomsdokumenterede afbud i vores refusionspolitik.

/Før kursusstart
Hvis Silkeborg Højskole må aflyse et kursus inden kursusstart, tilbagebetaler vi det indbetalte kursusbeløb.

Hvis du vælger at melde afbud til sommerkurset senest fire uger før kursusstart, refunderer vi det indbetalte kursusbeløb (ekskl. depositum på kr. 500).

Hvis du vælger at melde afbud til sommerkurset senere end fire uger før kursusstart og senest tirsdag kl. 12 før kursusstart, refunderer vi halvdelen af det indbetalte kursusbeløb (ekskl. depositum på kr. 500 kr).

Ved afbud senere end tirsdag før kursusstart kl. 12 refunderes kursusbeløbet ikke.

//Afbud grundet sygdom – fx Covid-19
Hvis du bliver syg eller får en positiv Covid-19-test op til kursusstart og derfor må melde afbud til kurset, kan du mod fremsendelse af lægeerklæring/positiv coronatest få kursusbeløbet refunderet (ekskl. depositum på kr. 500).

/Når kurset er i gang
Hvis Silkeborg Højskole bliver nødt til at lukke ned/hjemsende kursister pga. smitteudbrud undervejs i et sommerkursus, gives der ikke refusion for den igangværende uge.

Hvis regeringen pålægger højskolerne at lukke ned for al aktivitet, vil Silkeborg Højskole søge om at få kursisternes egenbetaling refunderet af staten. På nuværende tidspunkt findes sådan en ordning ikke, og indtil den gør, kan Silkeborg Højskole ikke garantere fuld refusion.

Afbestillingsforsikring
Vi anbefaler, at kursisterne forsikrer sig selv gennem en afbestillingsforsikring, der dækker højskolekurser.