Foto: Ekaterina Krarup Andersen

Foto: Ekaterina Krarup Andersen

Retorisk taleværksted

Får du lyn i øjnene over mængden af plastik i verdenshavene? Er du feminist, og vil du eksplicit og provokerende fortælle publikum, at du har retten til din egen krop? Eller er du bare dødtræt af for lidt sovs til aftensmaden? Uanset om du har intentioner om at blive Danmarks næste statsminister, starte dit eget #Girlsquad, (som Nikita Klæstrup og pigerne på billedet) eller bare vil vække interesse og engagere dit publikum, så kan retoriske værktøjer gøre dine argumenter skarpere og din præstation mere fængende og overbevisende.

I faget skal vi arbejde med den mundtlige præsentation. Dette indebærer alt lige fra stemmetræning til valg af stilfigur. Vi skal arbejde med at skrive taler, og i klassisk forstand betyder det, at vi skal kigge nærmere på ældgamle græske teorier. Dem skal vi krydre med nye kreative, opfindsomme og originale gimmicks, der fungerer lige netop i den situation, de er tiltænkt.

Vi skal kigge på offentlige personer, der lykkedes i at få deres budskab ud, og vi skal kigge på personer, hvor budskabet er forvirrende, men alligevel vækker noget i os. Vi skal lære af andre, og så skal vi hjælpe hinanden – feedback er nemlig det nye sort!

Selvom mange får svedige håndflader og dårlige nerver af blot at høre ordet ”fremlæggelse”, så er faget altså også for dig, der helst ville løbe skrigende bort. For i undervisningen er der plads til nervøsitet, fejl, tør mund og skælvende ben. Vi har alle været der.

Den mundtlige kommunikation er forudsætningen for den demokratiske samtale og skal lære os om tillid og skabe relationer mellem mennesker. Retorisk taleværksted er ufarligt, sjovt og gir forhåbentlig lyst til at være en aktiv retorisk medborger.

valgfag: retorisk taleværksted