fbpx
Tour de Denmark ved vesterhavet

Studie­rejse:

grænseland

Studie­rejse

grænseland

Tour de Denmark med ude i stalden

På 10 dage skal vi undersøge grænselandet. Det fysiske grænseland mellem Danmark og Tyskland og det mere abstrakte grænseland mellem mennesker og kulturer. Hvem bestemmer grænserne?  Og hvad sker der, når grænser brydes?  Hvor går grænsen mellem minoritet og majoritet? Hvad adskiller land og hav? Og hvor går kunstens grænse?

I anledningen af 100-året for genforeningen mellem Sønderjylland og Danmark går vi på opdagelse og undersøger hvilken betydning grænser har i dag – mellem lande, kulturer og mennesker. 

Vi bosætter os til en start i grænselandet på Løgumkloster Højskole. Vi skal møde det tyske mindretal og snakke med dem om, hvad det betyder at bo i grænselandet. Herfra besøger vi Emil Nolde-museet, og vi prøver at komme over grænsen på forskellig vis. Vi skal på østerssafari og se sort sol ved Vadehavet. Og vi bager os igennem den gamle tradition: sønderjysk kagebord. 

Når vi er godt mætte bevæger vi os ned over grænsen til Hamborg. Hamborg i sig selv er fyldt med usynlige grænser mellem minoritet og majoritet, mellem forskellige kulturer. Her skal vi på opdagelse i hvordan mennesker og kulturer mødes og blandes – og diskutere hvor andres og vores grænse går. 

Vi tager på alternativ havnerundfart og ser bagsiden af Hamborg, besøger al Nour moskeen, der tidligere var kirke, bevæger os igennem den autonome bydel, ser på street art og moderne arkitektur, vi opsøger det berigende menneskemøde samt Hamborgs fantastiske musik- og kulturliv.

Efter et par travle dage i den hektiske storby bevæger vi os igen nordpå til Flensborg, hvor vi skal møde det danske mindretal. Vi slutter turen ved Sønderborg slot og Dybbøl Banke og dykker ned i historien om, hvorfor Danmark og Slesvig-Holstein egentlig blev adskilt i første omgang. Og således, på en måde tilbage ved start, slutter turen.

Fakta

Rejsen tilbydes i efteråret 2021.

Pris: 4300 kr. inkl. de fleste måltider (egenbetaling på enkelte måltider), transport og overnatning.

Brug prisberegneren til at finde ud af hvad dit højskoleophold vil koste med denne studierejse.