fbpx

Foto: ESO.org

Det gådefulde univers

25. – 31. juli 2021

Den astronomiske interesse er så aktuel som nogensinde, og den astronomiske og astrofysiske videnskab gør epokegørende landvindinger med stor hast. Universet er en stadig kilde til fornyet viden, erobring – og evig undren.

Det gådefulde univers er først og fremmest gådefuldt ved, at det er der. Mennesket har gennem århundreder forsøgt at fravriste universet svar. Astronomer og astrofysikere har brudt koder og fundet nogle af svarene, men hver gang vi finder nye svar, giver det anledning til atter nye spørgsmål.

PROGRAM
På astronomikurset præsenteres vi for den allernyeste frontforskning, og kurset vil bl.a. byde på spændende workshops og foredrag med flere af branchens ypperligste forskere.

På kurset beskæftiger vi os med astronomi i bred forstand: Vi finder vej over himlen, laver solobservationer, bliver klogere på videnskabshistorien og får indblik i de allernyeste opdagelser og erkendelser. Undervejs møder vi forskere og diskuterer deres arbejdsresultater. Vi laver sol-observationer, kigger i astronomiske kikkerter, får hjælp til praktisk stjernekiggeri osv. Hver dag rummer desuden en både astronomisk og mytologisk introduktion til dagens stjernebillede.

TEMADAGE
Mandag, tirsdag og torsdag er tematiske eftermiddage, der knytter sig til foredragene. Her vil vi belyse et tema ud fra film, foredrag, debat og eksperimenter.

EKSKURSIONER
På kurset skal vi bl.a. besøge Stenomuseets planetarium. Vi lægger også vejen forbi Aarhus universitet, hvor vi skal en tur i kælderen og opleve universitetets partikelaccelerator ASTRID.

HØJSKOLELIV
Det gådefulde univers er et ægte højskolekursus, hvor samværet, samtalen og mødet med andre har en central plads i en ramme af morgensamlinger, foredrag, ekskursioner, workshops, sang og fest. Under overskriften Astronomy on tap skal vi bl.a. opleve astronomerne på arbejde, nyde gode fortællinger, nyheder og quiz sat under tryk og serveret med fadøl.

Højskolen danner denne uge også ramme om sommerkurset Natur- og kulturvandringer. Der vil være fælles morgensamlinger, spisning og foredrag.

Kursusledere er højskolelærer Michael Rasmussen samt professor Hans Kjeldsen.

Programmet opdateres løbende, og der tages forbehold for ændringer.

Tilmelding

Tilmelding

Praktisk og priser

Få mere information om priser, ankomsttider og kontaktoplysninger her.

Faciliteter

Læs mere om højskolens værelser, faglokaler og naturen rundt om højskolen.

Højskolens køkken

Læs mere om maden, der bliver serveret på højskolens sommerkurser.