Én på eksistensen
– Forbud, påbud og afgud

21. – 27. juni 2020

Det er ikke skylden over at have gjort noget forkert, men skammen over aldrig at have gjort nok, der presser os i dag. Alt skal være så forbandet fucking perfekt. Men oprøret ulmer. Og dommedag er nær. Det bliver en uge med fuld drøn på filosofi, psykoanalyse, eksistensteologi og store litterære klassikere.

FORBUD, PÅBUD, REGLER OG IDEALER
Spørger man de unge, så er det ikke skylden, men skammen, der fylder i dag. Den urolige følelse af at være forkert, selvom man konstant bestræber sig på at være det modsatte: rigtig, komplet, sublim, eminent, den bedste version af sig selv osv. – netop derfor uophørligt føler sig utilstrækkelig. Er vi i virkeligheden på vej ind i et idealsamfund? Ikke forstået på den måde, at vi lever ideelt, men at vi altid er underlagt idealer. For man er altid bagud i forhold til et ideal. Man er altid i mangel. Man er aldrig god nok. Aldrig en god nok medarbejder, elev, datter, kæreste, elsker, et godt nok menneske. I den moderne tragedie er vi hverken os selv nok eller nok os selv.

Kan det hænge sammen med overgangen fra forbud til påbud? Der er meget få ting, du ikke i dag, til gengæld er der et uendeligt katalog over ting, du skal. Det er ikke længere undertrykkelse og begrænsning, der hæmmer os, men den evige tilskyndelse til at handle og agere. Gør – for guds skyld – bare noget. Helst på engelsk: Change the world, change yourself, make an impact. Harder, better, stronger, faster. Det er ikke længere skyldfølelsen, der gør os psykisk syge, men utilstrækkeligheden.

DOMMEDAGSPROFETI OG OPRØR
Vi lever i dag op til det paradoks, at vi på én gang er mere frie og mere konforme end nogensinde. Vi er verdensmestre i at gøre oprør mod forbud, men påbuddene tramper vi endnu alle i takt til. Den aktive ener er blevet et massefænomen. Hvor stiller det den utilpassede, både kunstneren, den psykisk syge og geniet? Har vi afskaffet avantgarden til fordel for en elite, hvis ypperste mål er at opnår fejlfrihedens 12-tal? Måske er der kun ét oprør tilbage i dag: At stoppe op. At springe af samfundstoget. Er det derfor Gretha Thunberg er så farlig: Fordi hun med sin minimalistiske skolestrejke udgør den mest undergravende virksomhed mod det etablerede påbudssamfunds permanente pres?

Eller er der i virkeligheden intet nyt under solen? Er Gretha i sig selv udtryk for en ny massebevægelse, en afgud eller inkarnationen af en ny forbudskultur? Vores tiltro til det teknologiske fremskridt og den personlige selvoptimering er jo tilsyneladende kun overgået af vores fornyede tro på dommedag. Og det var vel præcis det, profeterne spåede: Normernes gradvise forfald, afløst af den grænseløse skamløshed, og så jordens undergang. Kosmologisk såvel som eksistentielt. Vel mødt til Én på eksistensen!

 

FOREDRAG OG OPLÆG
“Shine Bright Like a Diamond” – Påbudssamfundet fra indre mission til ydre moral
// Christian Hjortkjær, ph.d. og kursusleder

Opkomsten af den bæredygtige stat
// Rasmus Willig, ph.d. og lektor i sociologi og stifter af Andelsgaarde

Unge, angst & sociale medier 
// Søren Hviid Melsen, satiriker og tidligere tilrettelægger på DR3

Troens morderiske ridder? – Eller: Hvad Kierkegaard egentlig vil have os til at lære af Abraham
// Kresten Lundsgaard-Leth, ph.d. og adjunkt i filosofi

Menneskebæstets evige genkomst og fremskridtets utopi – Arthur Schopenhauer som sandhedsvidne
// Søren R. Fauth, dr.phil, lektor og kursusleder

De udvalgte: Om hvordan eliten blev til dem, der svarede “hvor højt”, når nogen sagde “hop!”
// Live-analyser og workshops ved Center for Vild Analyse

Hvad er da et menneske? En orm? En Gud?
// Marie Høgh, sognepræst og samfundsdebattør

Vi cykler rundt i livet!
// Digtoplæsninger ved Victor Boy Lindholm og Søren R. Fauth

“One Night Werewolf & Virtual Reality”
// Brætspilscafé ved Adric Constantinou-Etheredge, højskolelærer


UGENS RAMMER
Ugen byder på et psyko-teo-eksistentielt indhold i en grundtvigiansk ramme. Vi har brug for den næsten klosteragtige rundgang, som højskolen tilbyder med sine daglige morgensamlinger, måltider og fastlagte kaffepauser for på den måde at sætte tanken fri til fordybelse, forundring og fortabelse. Vi har derfor også allieret os med Silkeborg Højskoles egen ølentusiast, som lover fadøl i Spitzenklasse til aftenens program.

Derudover vil ugen byde på Sank Hans aften, aftenhygge, søbad, sauna, og så skal vi selvfølgelig ud at sejle på silkeborgsøerne, inden vi slutter ugen af med en ordentlig festmiddag.

Kursusledere: Søren R. Fauth, lektor & Christian Hjortkjær, ph.d.

Der tages forbehold for programændringer. 

SÆRPRIS
Er du under 30 år, har du mulighed for at vælge soveplads på en madras i et klasseværelse, der denne uge fungerer som sovesal. Prisen for kurset er så 1450 kr.

Vi yder desuden studierabat på dobbeltværelser. Ved tilmelding skal du eftersende studiedokumentation med gyldig udløbsdato til info@silkeborghojskole.dk.

Læs mere om vores priser.

Tilmelding

Tilmelding

Praktisk og priser

Få mere information om priser, ankomsttider og kontaktoplysninger her.

Faciliteter

Læs mere om højskolens værelser, faglokaler og naturen rundt om højskolen.

Højskolens køkken

Læs mere om maden, der bliver serveret på højskolens sommerkurser.