En på eksistensen
– Besættelser

17. – 23. juli 2022

Tag del i en unik højskoleoplevelse med fuldt drøn på filosofi, psykoanalyse, eksistensteologi og de store litterære klassikere. Det bliver en uge med højt til loftet og dybde i tanken og med plads til daglige debatter og natlige diskussioner.

BESÆTTELSER
Historien er fyldt med besættelser lige fra Djengis Khans imperium til Nazityskland og Gazastriben. Her er der tale om fysiske overmagter, der med militær overlegenhed har besat et land og et folk. I Danmark angiver ‘besættelsen’ simpelthen en bestemt tid og tilstand, hvor Danmark og danskerne var besat.

Men besættelser har i dag – såvel som historisk set – lige så ofte haft karakter af sjælelige eller psykiske besættelser: Idealistens drøm om det utopiske samfund. Den jaloux ægtemand. Den besidderiske stalker. Den arvesyndsbetyngede munk. August Strindberg var besat af onde ånder og skrev som ind i helvede på sin dæmoni. Nietzsche var så besat af Wagner og Schopenhauer, at han efter en indledende forelskelse brugte hele sit liv – som var han endnu mere besat – på at vriste sig fri af dem igen. Menneskedyret er tilsyneladende den eneste skabning, der i kraft af sin ånd besidder evnen til at lade sig besætte af idéer og forsvinde ind i en altopslugende mani.

Men hvor går grænsen mellem den destruktive og den skabende besættelse? Hvornår er en besættelse direkte frisættende, og hvornår ender den i had, jalousi eller tvangstanker? Måske er det på tide at gøre op med den tanke, at de ‘negative’ besættelser nødvendigvis skal diagnosticeres som lidelser, man skal helbredes fra? Måske er de også forudsætninger for den skabende ånd? Hvad var Gud i øvrigt, hvis ikke en besidderisk og jaloux gud med et messiaskompleks og en bemærkelsesværdig tvangstanke om at ville være den eneste Gud i verden?

UGENS RAMMER
Det bliver en uge med fokus på kvalitet, et højt fagligt niveau og eksistentielle saltomortaler. Vi byder på eksistensfilosofisk indhold i en grundtvigiansk ramme. Til det har vi brug for den næsten klosteragtige rundgang, som højskolen tilbyder med sine daglige morgensamlinger, måltider og fastlagte kaffepauser for på den måde at sætte tanken fri til fordybelse, forundring og fortabelse. Vi har derfor også allieret os med Silkeborg Højskoles egen ølentusiast, som lover fadøl i spitzenklasse.

Derudover vil ugen byde på aftenhygge, film, sejltur på Silkeborgsøerne, søbad, sauna, bålaften og koncert med ingen ringere end Danmarks fremmeste pianist Carsten Dahl, inden vi slutter ugen af med en ordentlig festmiddag.

SÆRPRIS FOR UNGE UNDER 30 ÅR
Er du under 30 år, har du mulighed for at vælge soveplads på en madras i et klasseværelse, der denne uge fungerer som sovesal. Der er et begrænset antal pladser på sovesal.

Kursusledere er Søren R. Fauth, lektor & Christian Hjortkjær, ph.d. og højskolelærer.

Programmet opdateres løbende. Deltagere modtager det endelige ugeprogram fem uger før kursusstart.

Praktisk og priser

Læs om priser, betaling, afbudsregler mv. gældende for sommerkurser.

værelser og Faciliteter

Læs om værelser, undervisningslokaler og naturen der omgiver højskolen.

Højskolens køkken

Læs om maden vi serverer på højskolens sommerkurser.