Kierkegaard – sat i værk

21. – 27. juli 2019 (Venteliste)

En uge med tanker om livet, valget, kærligheden og eksistensen. Vi går igennem Søren Kierkegaards tanker værk for værk for at se, hvordan værkerne virker. Vi har fundet de forskerE i landet, der er bedst til at åbne lige netop deres favoritværk for os.

VÆRK FOR VÆRK
Hvad sker der, hvis man læser Kierkegaard værk for værk? Fra det indledende værk om ironiens insisteren til den afsluttende pamflet om kirkens forfald, fra æstetikerens spidende samtidsdiagnose til den religiøse martyrs frontalangreb, Kierkegaard fra fødsel til død? Det er det, vi skal finde ud af. Alt sammen leveret af nogle af landets bedste formidlere af Kierkegaard inden for filosofi, litteratur, teologi og psykologi.

Kierkegaard brugte hele sit liv på at sætte sine tanker i værk. Tanker om valget og eksistensen bliver til ord og tager bolig i bøger som ”Enten – Eller” og ”Efterskriften”. Tanker om kærlighedens væsen bliver til både ”Forførerens Dagbog” og ”Kjerlighedens Gjerninger”. På samme måde med frygt og bæven, angst og oprør, tro og fortvivlelse – alle tanker får en bog.

HVORDAN VIRKER VÆRKERNE?
Kierkegaard sætter sine tanker i værk – med den tanke, at de skal virke. Nogle værker kritiserer og river ned, andre bøger forundrer og bygger op. Det, der skal rives ned, er i lige så høj grad den konventionelle kristendom som det personlige selvbedrag. Og det, der skal bygges op, er livsmodet, kærligheden og ansvaret for den gave og opgave, som livet før døden i sandhed er.

Det er præcis denne dobbelthed af Kierkegaards ’iværksætter’, vi skal beskæftige os med: For det første spørgsmålet om, hvad det er for menneskelige grundvilkår, Kierkegaard sætter i værk, og for det andet hvad disse værker gør ved os som læsere af værkerne. Det kan være svært at forstå Kierkegaard, men det mest forunderlige er, når man som læser føler sig forstået af Kierkegaard. Pludselig virker værkerne. Pludselig er det mit eget liv, jeg læser. Pludselig opdager jeg, at det er mine egne eksistenstanker, der er sat i værk.

FOREDRAG

 • Introduktionsforedrag – ”Det kommer an paa at forståe min Bestemmelse”
  // Ved Christian Hjortkjær, kursusleder og ph.d.
 • Enten – Eller – Fra valgets alternativ til forkyndelsens ultimatum
  // Ved Anders Kingo, sognepræst og dr.theol.
 • Frygt og Bæven – Abrahams rejse som værksted for tanken
  // Ved Trine Amalie Fogh Christiansen, ph.d. fra Søren Kierkegaard Forskningscenteret
 • Gjentagelsen – Værket der i livet både angår og overgår mennesket
  // Ved Peter Aaboe Sørensen, adjunkt idéhistorie
 • Begrebet Angest – ”Den anden første Synd”. Introduktion til logikken i Begrebet Angest
  // Ved Søren Gosvig Olesen, lektor i filosofi
 • Afsluttende uvidenskabelig Efterskrift – At værke forfra og bagfra
  // Ved Stine Zink Kaasgaard, ph.d. fra Søren Kierkegaard Forskningscenteret
 • Kjerlighedens Gjerninger – Kierkegaard og kærlighedens kendetegn
  // Ved Pia Søltoft, forfatter, sognepræst og ph.d.

 • Sygdommen til Døden – Det virker voldsomt
  // Henrik Jøker Bjerre, lektor i filosofi og ph.d.
 • Øieblikket – “Den eneste Analogie jeg har for mig er: Socrates”
  // Iben Damgaard, lektor ved Søren Kierkegaard Forskningscenteret


KURSETS RAMMER
Ugen kommer til at byde på et kierkegaardsk indhold i en grundtvigiansk ramme. De faglige foredrag vil bidrage med eftertanke om eksistens, valg, kærlighed og meget mere til den efterfølgende diskussion. Men eftertanken får lov at følge med videre i den grundtvigianske højskoleramme af kaffe, fællessang og folkelighed. Der bliver højt til loftet og plads til historie og tradition i en uge med højskoleånd for både unge og ældre ildsjæle.


KULTUR OG NATUR

Vi skal have noget til både tanke og krop, sjæl og legeme. Derfor byder ugen også på udflugt, studiegrupper, sangaften, koncert med Anne Odgård Trio, festaften og sejltur på Silkeborgsøerne.

 

Kursusleder er Christian Hjortkjær, ph.d og højskolelærer.

Der tages forbehold for rettelser i programmet.

Tilmelding

Tilmelding

Praktisk og priser

Få mere information om priser, ankomsttider og kontaktoplysninger her.

Faciliteter

Læs mere om højskolens værelser, faglokaler og naturen rundt om højskolen.

Højskolens køkken

Læs mere om maden, der bliver serveret på højskolens sommerkurser.