Mennesker og kunst

14. – 20. juni 2020

Silkeborg Højskole inviterer til en indholdsrig højskoleuge med fokus på mennesker, kunst og eksistens.

Sommerkurset Mennesker og Kunst hiver en uge ud af kalenderen for at skabe fordybelse i kunsten, de store fortællinger, fællessang, æstetik og poesi. Kunst betyder meget for Silkeborg højskole, hvilket afspejles dels i højskolens fag og i dens store kunstsamling. Kunst sætter livet i perspektiv. Den vækker følelser og lægger op til eftertanke. I denne uge lægger vi op til fordybelse i det æstetiske og sætter kunsten i sin bredde til debat. For hvad vil den os? Hvornår virker kunsten på os, og hvornår bliver den ligegyldig? Hvad er det skønne, og hvad er det hæslige? Hvad provokerer – og hvorfor? Kunsten virker forskelligt på os alle hver især, og alligevel kan mange blive enige om, når der er tale om et mesterværk. Kun gennem dialog og kunsthistorisk indsigt, vi bliver klogere på, hvad kunsten vil os, og hvad den siger os om det at være menneske i verden. 

På kurset laver vi nedslag i det kunsthistoriske med læreroplæg og billedsamtaler, hvor deltagerne inddrages. Samtidig er kurset et klassisk højskolekursus med fællessang, fortællinger, foredrag, sangaften, udflugter, workshops og socialt samvær.

Vi inviterer forfattere, kunstnere, filminstruktører og kunstformidlere til at krydre vores uge med æstetiske og personlige input.

Mød blandt andre:

 • Tegneserieillustrator Katrine Clante 
 • Idéhistoriker og forfatter Lars Morell 
 • Historiker, Ph.D. og tv-mand Torben Svendrup 
 • Forfatter og salmedigter Iben Krogsdal
 • Filminstruktør Karen Stokkedal 
 • Forfatter og salmedigter Lisbeth Smedegaard Andersen  
 • Filminstruktør Stig Guldberg 

Dertil kommer kunsthistoriske oplæg og samtaler ved kursets lærere, kaospilot Siri Hedevang og kunstlærer og viceforstander Jan Hamborg Lundum.

Gennem mødet med kunst, kultur vil vi blive klogere på den verden, vi lever i. I Mennesker og Kunst går vi i dialog med den store kulturarv, vi er fælles om. Helt tilbage til hulemalerierne over kalkmalerierne og modernismen til den vidtfavnende og til tider elitære samtidskunst. Gennem kunsthistoriske nedslag vil vi se nærmere på, hvordan billedkunstens udtryk har ændret sig op gennem historien. I dag kan det undre de fleste, at impressionisterne blev mødt med hån og latter i slutningen af 1800tallet. Hvad skete der, og hvordan påvirkede det de ismer, der fulgte efter? Hvordan har både første og anden verdenskrig påvirket kunsthistorien, og hvilken betydning har kunsten i kirken i dag? Dette og meget mere vil vi diskutere gennem billedoplæg og besøg på henholdsvis Museum Jorn og i lokale kirker, der byder på moderne kunst.

CROQUIS
For at det ikke kun skal blive til snak, vil der én formiddag være tilbud om undervisning i croquis. Om man er uerfaren eller øvet vil denne workshop være til inspiration med teknisk indføring og nogle vigtige greb i tegnekunsten. Er man ikke til det praktiske, er man velkommen til foredraget H.C. Andersen og evangeliet ved biskop Marianne Christiansen. Dette foredrag er en del af sommerkurset Alting har en tid, der afvikles parallelt med Mennesker og Kunst. Vi vil derfor også have nogle af vores programpunkter i samvær med dette kursus. 


PROGRAMPUNKTER

 • Det rodløse menneske søger sin historie
  // Foredrag om Asger Jorn ved idehistoriker og forfatter Lars Morell
 • Bondens stemme i kalkmaleriet
  // ved historiker, Ph.D. og tv-mand Torben Svendrup 
 • Kunsten i kirken gennem tiden (er der en kanon?)
  // ved forfatter og salmedigter Lisbeth Smedegaard Andersen
 • Scener fra et militærdiktatur
  // Foredrag og filmfremvisning af filminstruktør Karen Stokkedal Poulsens dokumentarfilm om Myanmar
 • Fra skitse til færdigt arbejde
  // Illustrator og tegneserietegner Katrine Clante, der bl.a. står bag de prisbelønnede grafiske romaner Pssst! og Hjertestorm, viser eksempler på processer fra skitse til færdigt arbejde
 • De originale
  // Foredrag og filmfremvisning af instruktør Stig Guldbergs dokumentarfilm om Asger Jorn
 • Sangaften og oplæg
  // ved forfatter og salmedigter Iben Krogsdal
 • Museum Jorn
  // Udflugt til museet og kunstformidling ved Lars Morell

Dertil kommer morgensamlinger med fællessang, sangaften, ølsmagning, festmiddag og -aften.

Kursusleder:
Jan Hamborg Lundum, viceforstander og højskolelærer

Der tages forbehold for ændringer i programmet.

SÆRPRIS
Er du under 30 år, har du mulighed for at vælge soveplads på en madras i et klasseværelse, der denne uge fungerer som sovesal. Prisen for kurset er så 1450 kr.

Vi yder desuden studierabat på dobbeltværelser. Ved tilmelding skal du eftersende studiedokumentation med gyldig udløbsdato til info@silkeborghojskole.dk.

Læs mere om vores priser.

Tilmelding

Tilmelding

Praktisk og priser

Få mere information om priser, ankomsttider og kontaktoplysninger her.

Faciliteter

Læs mere om højskolens værelser, faglokaler og naturen rundt om højskolen.

Højskolens køkken

Læs mere om maden, der bliver serveret på højskolens sommerkurser.