fbpx

Natur- og kulturvandringer

23. – 29. juli 2023 udsolgt/venteliste

Nyd en uges sommerhøjskole med guidede vandringer i den pragtfulde midtjyske natur. Programmet er krydret med foredrag, koncert og sejlads på Silkeborgsøerne. Dagsture à 12-15 km.

Det midtjyske Søhøjland byder på et væld af store skovområder, flotte udsigter, smukke søer og snoede vandløb, og på vandreturene skal vi helt tæt på. Der er tid til at lade sig begejstre og berige af naturen, nyde madpakken på en bænk, snakke med vandrefællen og sammen med guiden forfølge de spændende historier som gør landskabet levende.

Vi kommer til at tale om hvordan vi i dag forvalter den natur vi er fælles om. Vi skal smage os frem gennem alle de vilde, spiselige planter og evt. sanke lidt som kan pifte den medbragte mad op. Der vil selvfølgelig også være rig mulighed for en hurtig dukkert i de mange smukke søer, vi møder på vores vej.

PROGRAM
Dagene begynder med morgensamling og sang i højskolens foredragssal. Herefter pakkes lækre madpakker fra højskolens køkken inden dagens vandring. Frokost og kaffe nydes undervejs på flotte, stemningsfyldte steder i naturen.

VANDRETURENE
Turene er valgt ud fra vores indgående lokalkendskab og et inderligt ønske om at præsentere jer for det allersmukkeste og bedste Søhøjlandet har at byde på, og der er nok at tage af. Samtidig er ruterne lagt efter, hvor der er noget på spil: Gode historier, smukke badesøer, varieret natur og steder, hvor interesser mødes og brydes. Turene er ca. 12-15 km, og de tilbagelægges i roligt tempo, så alle kan følge med.

 • Gudenåen og Gjernbakker
  Vi følger trampestier i dalen ved Gjern Å op over Gjern bakker. Vi søger ned gennem terrænet til Gudenåen og vandrer et stykke ad Trækstien og det der bliver Danmarks næste store vandrerute; “Vandreturen som skal følge hele Gudenåen i sin fulde længde”.
 • Hvor Silkeborg by og natur mødes
  Vi følger søbredden og åbrinken gennem Silkeborg bys historie og den smukke natur som omgiver byen. Vi skal både bade i Danmarks bedste bade sø og besøge en bunker fra 2. Verdenskrig. Vi skal se på, om det er muligt at være en ung by i det midtjyske uden at være lige så “åndsforladt som Herning (citat: Dennis Nørmark)”.
 • Naturnationalpark Kompedal plantage og Slaget på Grathe hede
  Vi vandrer gennem Kompedal plantage, som er udpeget til det, der af forskere er foreslået som “den billigste måde at skabe mere biodiversitet i Danmark.” Vi skal se på, om man som Miljøministeren siger “kan sætte naturen mere fri” ved at hegne den inde. Det er ikke første gang, at området omkring Grathe hede har spillet en politisk rolle i Danmarkshistorien.
 • Thorsø-alperne og Vesterskoven
  Vi tage turen gennem Vesterskoven, Danmarks mest kuperede skovområde, hvor vi nyder udsigten fra Frederik VII Høj. Derfra tager vi videre tværs over dalen til bakkerne omkring Thorsø gennem fredskov og forbi små rislende kildevæld, hvor tørsten kan slukkes.
 • Til tops på Himmelbjerget og hjem med Hjejlebådene
  Vi topper ugens vandringer med at bestige det sagnomspundne bjerg. Vi mødes med MTB-kursisterne på toppen og sejler med Hjejlebådene retur til Silkeborg – en tur der byder på kaffe og sømandsviser.

ØVRIGT PROGRAM
Kurset er en klassisk højskoleoplevelse, der udover vandringer og udflugter byder på morgensvømning, foredrag, festaften, fællessang og samvær med andre, der deler interessen for kultur- og naturoplevelser.

Højskolen danner i denne uge også ramme om kurset Søhøjlandet på mtb, og der vil være fælles morgensamlinger og programpunkter.

SÆRPRIS FOR UNGE UNDER 30 ÅR
Er du endnu ikke fyldt 30 år, er der i begrænset omfang mulighed for at vælge soveplads på en madras i et klasseværelse, der denne uge fungerer som sovesal.

Kursusleder er Jonas Borsøe, højskolelærer.

Der tages forbehold for ændringer i programmet.

Natur- og kulturvandringer 2023

Natur- og kulturvandringer 2023

Praktisk og priser

Læs om priser, betaling, afbudsregler mv. gældende for sommerkurser.

værelser og Faciliteter

Læs om værelser, undervisningslokaler og naturen der omgiver højskolen.

Højskolens køkken

Læs om maden vi serverer på højskolens sommerkurser.