Rytmisk musikuge

14. – 20. juli 2019

Glæden ved at spille, synge og fordybe sig i musikken er kernen i denne højskoleuge. Klange, rytmer, melodier og nye musikalske ideer lyder fra alle afkroge af højskolen fra tidlig morgen til sen aften.  

Undervisningen er bygget op omkring en eftermiddagsgruppe, en aftengruppe, formiddagsworkshops og koncertaktivitet. Formiddagene byder på kor og masterclass, mens eftermiddage og aftener har sammenspils- eller korworkshops på programmet. I alle aktiviteter går det sociale og faglige hånd-i-hånd, og fordybelsen i – og kærligheden til – musikken er i højsædet.


HØJSKOLEFORMIDDAGE
Mandag formiddag vil der være mulighed for at fordybe sig i et bestemt instrument eller musikalsk fænomen, når vi fordeler os ud på forskellige masterclasses. Ideen er, at instruktøren kommer med et oplæg med eksempler, hvorefter nogle af kursisterne kommer på banen. Det er ikke elitært eller højtravende. Tværtimod. Det er tænkt i formatet clinic, hvor een af vores kompetente og engagerede instruktører deler ud af sin nørdede viden og passion. Buffeten ser nogenlunde således ud: elguitar, bas, klaver, akustisk guitar, vokal, trommer, sampling og sound-painting. Mere info om disse masterclasses samt tilmelding til dem sker søndag aften på kurset.

Tirsdag og onsdag formiddag skal vi snakke om Michael! Hvem er Michael? Er det Shu-bi-dua forsangeren Bundesen? George? Jarnvig? Jackson? En mand i en sang? Simon Nielsen og Christian Steen Noringriis vil levere dugfriske arrangementer med omdrejningspunktet ”Michael”. Hvilke sange det bliver, vil tiden vise. Glæd jer til to dejlige formiddage i selskab med Simon og Christian og – Michael.

Der bliver naturligvis også tid til en skøn musikalsk sejltur på Silkeborgsøerne. Vi sejler ud på Gudenåen med det gode skib Hejren og nyder kaffe og kage til tonerne og rytmerne af vores helt eget husorkester. Der er her rig mulighed for at synge en sang eller to – orkestret er parat! Glæd dig til sommerdage med STOR fælles lyd, entusiasme for musikken og inspirerende samvær på tværs.


ALLE DAGE OVER MIDDAG
Efter frokost og før eftermiddagens workshop har vi indlagt tid til fordybelse og ro – eller en aktivitet på højskolen. Har du lyst til en gåtur i det smukke midtjyske landskab? Rundbold eller fodbold på plænen? Lidt ekstra øvning på de svære passager? Eller blot en middagslur? Her er der frit valg.


EFTERMIDDAGSWORKSHOPS

 • Tjena, hur är läget?
  Nyere svenske sangskrivere v. Uffe Holmsgaard Eriksen.
  Sverige har altid ført an musikalsk i Norden. Det gælder ikke mindst den stærke visetradition fra Evert Taube og Cornelis Vreeswijk. I de senere år er en række stærke sangskriver dukket op; Esbjörn Hazelius, Sofia Karlsson og popstjernen Melissa Horn løfter arven fra forgængerne med en stærk forankring i den svenske folkemusik. På holdet eksperimenterer vi os frem til vores egne versioner af deres bedste sange.
 • Smells like teen spirit
  Nirvana v. Kasper Brinck
  Kurt Cobain er en mytisk skikkelse inden for musik. Vi skal dyrke ungdommens energi og skrue lidt op for guitarerne og vokalerne, når vi skal bevæge os ud på dybt, ‘grungende’ vand. Hvad var grunge i grunden? Og hvorfor blev det så populært, at selv Nirvana begyndte at hade deres egen popularitet? Vi spiller power guitar med overdrive og skråler de fantastiske melodier.
 • Rugsted/Kreutzfeldt
  Vokalensemble v. Stinne Louise Schwartz
  Korworkshop med musikken fra Danmarks måske største folk-pop makkerpar. Alle kender deres sange, men hvordan lyder de sunget som kor? Vi synger sange fra Rugsted og Kreutzfeldts store katalog. Masser af skæve stemmer og vokale finurligheder. Nodekendskab er ikke påkrævet, men en stor fordel.
 • Pet Shop Boys
  Storladen pop v. Laurits Emanuel. 
  Den engelske duo har siden 1981 blandet elektroniske elementer med dansevenlige rytmer og hjernevaskende melodier. Go West! Vi spiller Pet Shop Boys for fulde gardiner. Masser af synth og poppede melodier.
 • Everything we do gonna be funky 
  Da jazzen begyndte at “lugte” v. Scott Westh 
  Er der et skæringspunkt i musikhistorien, hvor jazzen blev “funky”? Da begrebet “funk” opstod betød det noget ildelugtende, noget skævt i musikken, som var svært at definere. I dag betegner det nok nærmere at musikken er dansabel og har 16-delsbetoninger i rytmikken. Vi skal ramme ned i musikhistorien lige der, hvor jazzen ikke længere bare var jazz, men blev til noget andet, noget skævt og noget rytmisk.
 • Folk Revival 
  Moderne, nordamerikansk folkemusik v. Kajsa Vala 
  Vi skal arbejde med Amerikansk folkemusik, mere specifikt den musik som blev populær i slutingen af 50’erne ved bla. Joan Baez, Peter Paul and Mary og ikke mindst Bob Dylan (inden han gik “electric”) . Vi kommer også omkring flere canadiske kunstnere som Neil Young og Joni Mitchell, hvis popularitet og kunstneriske udtryk ligeledes bunder i nord amerikansk folkemusikkultur. 

AFTENWORKSHOPS

 • 7-9-13
  Crazy balkanbeats v. Uffe Holmsgaard Eriksen. 
  Igen i år skal vi danse skævt til hvinende triller og heftig rytmik fra balkanlandene. Vi skal både lege med skæve toner og rytmer og mixe balkanmusikken med rock, punk og ska, så sveden fosser ned ad væggene, når dansen sættes i gang. OPA!
 • STAX! Memphis, Tennessee!
  Rhythm ‘n’ blues v. Simon Nielsen.
  På denne workshop skal vi undersøge, hvad det særlige ved Memphis’ bidrag til musikken er og hvorfor byen bliver kaldt “the birthplace of rock and roll”. Al Green, Otis Redding, Sam and Dave og Mavis Staple er nogle Stax-tidens soulede navne, men den største af dem alle – kongen af rock ‘n’ roll – ham bliver vi nok også nødt til at skele til
 • Sangskrivning
  Sangskrivningsworkshop v. Laurits Emanuel 
  Er det teksten, der driver værket? Eller er det akkorderne? Rytmen? Instrumenternes indbyrdes sammenhæng? På denne workshop skal vi dykke ned i to ting: Overordnet skal vi forsøge at finde ud af; hvad er en god sang? Og så skal vi skrive selv. Ved hjælp af øvelser og kompositionsmetoder skal alle på workshoppen skrive en personlig sang. Man behøver ikke selv at fremføre den (der er mange, der vil hjælpe med den slags), men vi skal meget gerne i mål med en sang.
 • Björk
  Psykedelisk pop v. Christian Steen Noringriis 
  Islandske Björk tog verden med storm med sin debut; Debut i 1993. Siden har hun ikke lagt sine kunstneriske ambitioner til side, tværtimod. Hun er altid garant for at overraske og skeje ud både på plade og live. På denne workshop skal vi dyrke Björk og spille de fedeste af hendes sange. Og så slipper vi nok ikke for at lave en visuel performance til koncerten – i Björks ånd. 
 • Best of Brygmann 
  Vokalhold v. Stinne Louise Schwartz 
  Martin Bryggmann er, nærmest i al hemmelighed, en af vor tids største danske komponister. Han har skrevet musik som alle kender; hits til radioen, film og tv. Hans kompositioner rummer altid meget harmonisk dybde, finurlige tekster og gerne en sær modulation. Vi skal prøve kræfter med nogle af de bedste sange fra Bryggmanns bagkatalog. Dette er kordelen af en todelt workshop. Vi øver hver for sig og samler det hele til sidst.
 • Brygmann band
  v. Scott West
  Martin Bryggmann er, nærmest i al hemmelighed, en af vor tids største danske komponister. Han har skrevet musik som alle kender; hits til radioen, film og tv. Hans kompositioner rummer altid meget harmonisk dybde, finurlige tekster og gerne en sær modulation. Vi skal prøve kræfter med nogle af de bedste sange fra Bryggmanns bagkatalog. Dette er banddelen af en todelt workshop. Vi øver hver for sig og samler det hele til sidst.
 • Daniel Lanois
  Funky, guitarbåret sammenspil v. Kajsa Vala 
  Daniel Lanois er en Fransk-Canadisk producer, guitarist og sangskriver, der står bag udgivelser med bl.a. U2, Emmylou Harris, Peter Gabriel, Bob Dylan, Neil Young og mangle flere
  . Vi skal lege med hans signaturlyd – en masse delay på guitarerne – og funky New Orleans-inspirerede rytmer.  


EFTER AFTENKAFFEN OG IØVRIGT
Sommernatten er vor egen. Vi hygger os i cafeen med jamsessions, åben scene, ost og rødvin eller en god snak i dagligstuen over en kop te – og ikke mindst afslutningsfest med efterfølgende afslutningskoncert, hvor alle får lov at vise, hvad de har brugt ugen på.

NB: Medbring selv instrumenter, forstærkere, mikrofoner mv. Vi har grej, men kan ikke dække alles behov.


LIDT OM INSTRUKTØRERNE

 • Laurits Emanuel
  Uddannet på rytmekonservatoriet i København. Kritikerrost sanger og sangskriver med mange udgivelser i ryggen. P.t. mest aktiv med bandet The Grenadines. Primært guitarist og sanger, men også musikalsk altmuligmand og aktiv inden for musikteater. Laurits er et passioneret højskolemenneske med højt til loftet og en energi, der kan slå selv den tungeste terning til hjørne.
 • Stinne Schwartz-Jensen
  Sanger og sanglærer uddannet fra Det Jyske Musikkonservatorium. Mangeårigt medlem af koret Vocal Line. Stinne elsker melodier, der knækker og den gode brug af stemmens kraft. Hendes dybt engagerede tilgang til vokalorkestre og den enkelte kursists behov har skaffet hende en stor plads i manges hjerter gennem årene.
 • Uffe Holmsgaard Eriksen
  Forsker ved Uppsala Universitet. Aktiv musiker i ensemblet Psalmodie. Hovedinstrumenter: guitar, klarinet, græsk bouzouki og svensk cittern. Uffe elsker skæve taktarter og -historier. Med sin viden og interesse for musik, religion og æstetik kobler han 500-tallets lyrik med moderne østeuropæiske melodier.
 • Christian Steen Noringriis
  Uddannet pianist fra Det Jyske Musikkonservatorium. Tidligere musiklærer på Silkeborg Højskole. Aktiv trommeslager og pianist og tidligere sanger i Vocal Line. Christian er højskolemenneske med stort H. Han har øje for alle og elsker at lave visuals til sine workshops.
 • Kasper Brinck Kristensen
  Uddannet cand.mag i Æstetik og Kultur på Aarhus Universitet. Musik- og eksistensfagslærer på Silkeborg Højskole. Trommeslager, guitarist og komponist. Kasper elsker musik af hele sit hjerte og brænder for at få alle og alt til at spille sammen og gå op i en højere enhed.
 • Simon Nielsen
  Uddannet sanger fra Det Jyske Musikkonservatorium. Musik og ølbrygningslærer på Silkeborg Højskole. Bigband-dirigent, trombonist, pianist og tidligere arrangør for Vocal Line. Simon er een af landets bedste fællessangspianister og bliver som regel brugt til højskolekonferencer. Har også en fællessangstrio med bl.a. Tue West. Simon er et erfarent højskolemenneske og lever og ånder for højskole, musik og øl.
 • Scott West
 • Kajsa Vala

Kursusledere er Kasper Brinck Kristensen og Simon Nielsen, højskolelærere.

Der tages forbehold for ændringer i programmet.

 

Tilmelding

Tilmelding

Praktisk og priser

Få mere information om priser, ankomsttider og kontaktoplysninger her.

Faciliteter

Læs mere om højskolens værelser, faglokaler og naturen rundt om højskolen.

Højskolens køkken

Læs mere om maden, der bliver serveret på højskolens sommerkurser.