fbpx

 

Rytmisk musikuge

10. – 16. juli 2022 (Udsolgt)

Glæden ved sammenspil, sang og fordybelse i musik er kernen i denne højskoleuge. Klange, rytmer, melodier og nye musikalske ideer lyder fra alle afkroge af højskolen fra tidlig morgen til sen aften.

På Rytmisk musikuge bliver du udfordret musikalsk – som sanger og på dit instrument, din rytme og koordinering. Ved tilmelding vælger du to workshops inden for sammenspil eller kor, som du følger hele ugen. Derudover vil der være foredrag, hvor du får mulighed for at fordybe dig i musikrelaterede emner. Ugen byder også på korarrangementer samt spændende morgensamlinger, hvor vi sammen bliver klogere på musikalske temaer. Der er selvfølgelig masser af koncerter på menuen, når vi præsentere frugterne af vores arbejde for hinanden.

Undervisningen er bygget op omkring en eftermiddagsgruppe, en aftengruppe, formiddagsworkshops og koncertaktivitet. Formiddagene byder på kor og foredrag, mens eftermiddage og aftener har sammenspils- eller korworkshops på programmet. I alle aktiviteter går det sociale og faglige hånd-i-hånd, og fordybelsen i – og kærligheden til – musikken er i højsædet.

Programmet bindes sammen af daglige morgensamlinger og flere foredrag, der udfolder forskellige spændende emner af musikalsk reflekterende karakter. Vi afslutter ugen med en fælles koncert i Silkeborg Kirke samt en afslutningskoncert på højskolen, hvor alle skal på scenen med deres hold.

HØJSKOLEFORMIDDAGE
Mandag formiddag byder vi på et foredrag om højskolesangbogen. I 2020 udkom den 19. udgave af højskolesangbogen, og den er allerede taget i brug rigtigt mange steder. Men hvad er historien egentlig bag denne sangbog? Hvem udvælger sangene, hvordan så den første udgave ud, og hvordan kan man læse tidens historiske begivenheder gennem valget af sange i de forskellige udgaver? Dette og mange andre ting vil Line Rishøj Jensen give os indblik i.

Tirsdag formiddag fortæller Kasper Brinck Kristensen om filmmusik. Få forklaringen på hvordan auditive og visuelle stimuli kan sætte dig i en helt særlig stemning. Kasper har undervist på filmhøjskolen i Ebeltoft og arbejder med netop det særlige ved filmmusik.

Onsdag og torsdag formiddag skal vi synge i det store fælles kor. Temaet vil være Taylor Swift’s musikalske univers. Vi sætter fokus på kvinden med de mange facetter, som strækker sig fra den pureste popmusik til den seneste mere indie-inspirerede musik. Kvinden, der med sine blot 31 år allerede har 10 soloudgivelser bag sig, fortjener at blive udforsket. Glæd jer til to dejlige formiddage med dugfriske arrangementer i selskab med underviser Simon Nielsen.

Der bliver naturligvis også tid til en skøn musikalsk sejltur på Silkeborgsøerne. Vi sejler ud på Gudenåen med det gode skib Hejren og nyder kaffe og kage til tonerne og rytmerne af vores helt eget husorkester. Der er her rig mulighed for at synge en sang eller to – orkestret er parat!

Glæd dig til sommerdage med STOR fælles lyd, entusiasme for musikken og inspirerende samvær på tværs.

ALLE DAGE OVER MIDDAG
Efter frokost og før eftermiddagens workshops får du tid til fordybelse og ro – eller en aktivitet på højskolen. Har du lyst til en gåtur i det smukke midtjyske landskab? Rundbold eller fodbold på plænen? Lidt ekstra øvning på de svære passager? Eller blot en middagslur? Du vælger frit.

EFTERMIDDAGSWORKSHOPS

 • Vi synger Sara / Vokalhold v. Stinne Louise Schwartz Staunskær
  Sara Bareilles er en amerikansk sanger og pianist, der slog igennem i 2007 med singlen “Love Song”. Sara Bareilles er kendt for sine smukke melodier og skarpsindige tekster – altid fremført med vokalt overskud og glimt i øjet. På dette hold stifter vi bekendtskab med hendes sangkatalog. Dette er udelukkende et hold for vokalister.
 • Balkan for fuld blæs / v. Uffe Holmsgaard Eriksen
  Vi spiller musik fra balkanlandene med fuld fart på, vilde triller og dramatiske sange. Måske sniger der sig lidt moderne afro-turk ind i rytmerne!
 • Dan Auerbach / v. Kasper Brinck Kristensen
  Den amerikanske country og R&B-musiker Dan Auerbach er en ret ny solokunstner fra Nashville, men som musiker i andre sammenhænge er han kendt fra bl.a. the Black Keys. Ikke mindst har han produceret mange albums for bl.a. Dr. John og Lana Del Rey. På dette sammenspilshold vil vi fokusere primært på hans solokarriere.
 • Rock på dansk / v. Asker Bjørk Hansen
  Her er holdet, hvor vi skal omkring nogle af vores største rockpoeter. Navne som C.V. Jørgensen, Lars H.U.G, Love Shop, Peter Sommer, Kim Larsen, Gnags og Allan Olsen er i posen, når vi skal vælge numre til Rock på dansk. Udover at dykke ned i de spændende tekster går vi også i dybden med de musikalske arrangementer, der har flankeret de store sange, der udgør de sidste 40 års dansksprogede rock-kanon. Det er nerven og sjælen i sangene, vi jagter, så alle er velkomne uanset niveau eller instrumentering.
 • Sangskrivning / v. Mikas Eskesen
  Kom videre med den sang, du har skrevet på i årevis. Få nye idéer til, hvordan du skal starte på en sang. Uanset om du har skrevet sange i mange år, få gange eller aldrig før kan du i et trygt men intenst forløb få en masse værktøjer til din proces. Bliv inspireret til at gøre noget andet end du plejer, mød dig selv i din sangskrivning og få fede inputs fra dine medkursister.
 • Jazz’n’blues / v. Torben Jensen
  På dette hold skal vi spille både jazz og blues. Den gamle amerikanske tradition for at udtrykke sine følelser blandet med sangene, der oprindeligt var skrevet til musicals på Broadway. Vi skal spille både musik fra 30’erne og fra den mere moderne tilgang til jazz. Alle instrumenter er velkomne – også gerne blæsere og sangere.
 • Sting & The Police / v. Simon Sax Maarbjerg
  Har du også en uendelig stor kærlighed til den musikalske, tedrikkende sanger, bassist, sexsymbol og charmør fra Newcastle, Sting, eller nyder du blot hans ørehængende melodier? Så er denne Sting-workshop stedet for dig. Sting lagde i slutningen af 1970’erne og starten af 1980’erne det meste af verden ned med bandet The Police, der blandt andet hittede med sange som ”Every Breath You Take” og ”Roxanne”. Fra midten af 80’erne og frem har Sting under eget navn udgivet et hav af albums, der på nysgerrig vis udforsker en bred vifte af stilarter og genrer. Denne workshop byder på en guidet spadseretur i Stings godt og vel 45 års musikalske bagkatalog, hvor vi hiver de bedste plader ned fra hylden, puster støvet af og hygger os gevaldigt med at spille dem sammen.

AFTENWORKSHOPS

 • Metallica / v. Kasper Brinck Kristensen
  Bandets ikoniske Black album har i skrivende stund 30 års jubilæum. For nogen vil Metallica forbindes med larmende guitar og hård heavy. Og det er det også! Men ikke kun. Der er mange lag i musikken, som vi undersøger på denne workshop. Men forvent at gå derfra med håret blæst bagover!
 • David Bowie / v. Simon Nielsen
  Igennem en næsten 50 år lang karriere har kamæleonen David Bowie beriget os med musik. Hans gennemgribende diskografi bevidner om en alsidig musiker, der spænder over alt fra singer-songwriter-pop over rock til free jazz. Vi skal dykke ned i de forskellige perioder af hans musikalske liv og sammen opdage hans musikalske univers. Alle instrumenter og sangere er velkomne.
 • “… af karsken bælg!” / v. Stinne Louise Schwartz Staunskær
  Vi synger højt og flot – og meget! Her er plads til alle med hang til sang. Vi sætter barren og sværhedsgraden efter deltagerne. Så lad os sammen se, om vi ender i råbekor, bulgarsk kvindesang, klassiske trestemmige korsatser eller måske ren improvisation.
 • Indie / v. Mikas Eskesen

  Varme Prophet-5 synthesizer-flader, pumpende bas-linjer, distortede trommer og insisterende vokaler. Vi skal udforske fantastiske, karakterfyldte indie-hits fra bands som MGMT, Kavinsky, Empire of the Sun og Crystal Castles. Vi skal dykke ned i lydvalgene, sammenspillet og energien. Glæd jer!

 • “Hei! Åssen går det?” / v. Uffe Holmsgaard Eriksen
  På dette hold skal vi lære nogle af de unge, norske visesangere at kende og spille nogle af deres skønne numre. Det gælder ikke mindst den underskønne sanglærke Ingebjørg Bratland og Norges nye nationalskjald, Odd Nordstoga. Det blir kjempe greit det!
 • Verdensmusik / v. Torben Jensen
  Den afdeling af pladebutikken, hvor man ikke helt ved, hvad der gemmer sig. Vi ved alle hvad jazz, pop, folk, country og heavy er, men den store kasse med albums under betegnelsen “Verdensmusik” er sværere at definere. På dette hold skal vi dykke ned i det. Workshoppen byder på sammenspil, sang og  dans  fra cuba og afrikanske lande.
 • Hjem til Århus – 80(00)’s populærmusik / v. Simon Sax Maarbjerg
  Thomas Helmig, TV-2, Gnags, På Slaget 12, Lis Sørensen og mange flere. Store danske mastodonter inden for musikkunsten er født og opvokset i eller i omegnen af Århus’ mundrette postnummer. Fælles for de ovenstående kunstnere er, at de alle storhitter i Århus’ musikalske guldalder, 1980’erne, hvor byens kulturliv blomstrer i et galoperende tempo, der giver musikkulturen gode vækstbetingelser. Vi skal på denne workshop kaste vores opmærksomhed i retning af et udpluk af Århus’ 80’er-hitmaskiner og se nærmere på årsagerne til denne guldalders opstandelse – og vi skal vi naturligvis spille de allerfedeste numre fra perioden. Det er Århus, det’ i orden.

EFTER AFTENKAFFEN
Sommernatten er vor egen. Vi hygger os i cafeen med jamsessions, åben scene, ost og rødvin eller en god snak i dagligstuen over en kop te – og ikke mindst fest og afslutningskoncert, hvor alle får lov at vise, hvad de har brugt ugen på.

MEDBRING GERNE selv instrumenter, forstærkere, mikrofoner osv. Vi har grej, men kan ikke dække alles behov.

SÆRPRIS FOR UNGE UNDER 30 ÅR
Er du under 30 år, har du mulighed for at vælge soveplads på en madras i et klasseværelse, der denne uge fungerer som sovesal. Der er et begrænset antal pladser på sovesal.


LIDT OM INSTRUKTØRERNE

 • Asker Bjørk Hansen
  Uddannet trommeslager fra konservatoriet i Århus. Spiller i bandet Cody. Derudover er han højskolelærer på Silkeborg Højskole, hvor han underviser i musikfag og valgfaget Medievirkeligheden.
 • Kasper Brinck Kristensen
  Uddannet cand.mag i Æstetik og Kultur på Aarhus Universitet. Tidligere musiklærer på Filmhøjskolen i Ebeltoft. Trommeslager, guitarist og komponist. Kasper elsker musik af hele sit hjerte og brænder for at få alle og alt til at spille sammen og gå op i en højere enhed.
 • Mikas Eskesen
  Uddannet trommeslager og sangskriver fra Konservatoriet i Århus. Spiller i mange konstellationer, bl.a. med Peter Sommer. Mikas er sangskriver og producer og brænder for musikken.
 • Simon Sax Maarbjerg
  Pianist og sanger fra universitetet i Århus. Til daglig er Simon efterskolelærer, hvor han underviser i musik og volleyball. Hans musikalske kærlighed falder på alt fra Sting over Queen til Jacob Collier.
 • Simon Nielsen
  Uddannet sanger fra Det Jyske Musikkonservatorium. Musik-, karate- og ølbrygningslærer på Silkeborg Højskole. Bigband-dirigent, trombonist, pianist og tidligere arrangør for Vocal Line. Simon er en af landets bedste fællessangspianister og er fast indslag på højskolekonferencer. Han er et erfarent højskolemenneske og lever og ånder for højskole, musik og øl.
 • Stinne Louise Schwartz Staunskær
  Sanger og sanglærer uddannet fra Det Jyske Musikkonservatorium. Mangeårigt medlem af koret Vocal Line. Stinne elsker den gode brug af stemmens kraft og melodier, der knækker. Hendes dybt engagerede tilgang til vokalorkestre og den enkelte kursists behov har skaffet hende en stor plads i manges hjerter gennem årene.
 • Uffe Holmsgaard Eriksen
  Forsker ved Syddansk og Uppsala Universitet. Aktiv musiker i ensemblet Psalmodie. Hovedinstrumenter: guitar, klarinet, græsk bouzouki og svensk cittern. Uffe elsker skæve taktarter og historier. Med sin viden og interesse for musik, religion og æstetik kobler han 500-tallets lyrik med moderne østeuropæiske melodier.

Kursusledere er Asker Bjørk Hansen og Simon Nielsen, højskolelærere.

Der tages forbehold for ændringer i programmet.

 

Lukket for tilmeldinger

Lukket for tilmeldinger

Praktisk og priser

Læs om priser, betaling, afbudsregler mv. gældende for sommerkurser.

værelser og Faciliteter

Læs om værelser, undervisningslokaler og naturen der omgiver højskolen.

Højskolens køkken

Læs om maden vi serverer på højskolens sommerkurser.