fbpx

Bogklubben
Scandinavian Star del I & II

16. – 22. juni 2024

Træd ind i en ganske særlig litterær oplevelse på Silkeborg Højskole ugekursus Bogklubben. Vi graver os dybt ned i to bøger og lader herfra idéer, læsninger, analyser, journalistik og kapitalismekritik strømme. Gennem fælles læsning i gode højskolerammer får den djævelske tanke vinger.

PENGE PÅ LOMMEN OG DJÆVLEBOGEN
“Hvordan skriver man en socialrealistisk, politisk roman om kapitalisme i det 21. århundrede? Sådan skriver man den!”
– Politiken om Penge på lommen.

”Et charmerende og overskudsagtigt opgør med kapitalismen og patriarkatet.”
– Jyllands-Posten om Djævlebogen.

”Så stærkt og så ømt og renfærdigt, at det er meget svært ikke at blive berørt.”
– Information om Djævlebogen.

ET VÆRK. TO BØGER. EN FORFATTER.
Asta Olivia Nordenhof har med sine foreløbige to bøger af en planlagt septologi overrasket, rørt og provokeret. Hun satte sig for at skrive syv bind med udgangspunkt i mordbranden på Scandinavian Star i 1990, den største uopklarede mordsag i nyere tid.

Den første bog og hendes første roman Penge på lommen udkom i 2020 og blev forfatterens store gennembrud. Forventningerne tårnede sig op frem mod udgivelsen af opfølgeren. Forfatteren tog fusen på alle. Djævlebogen fra 2023 var radikalt anderledes i form, karakterer og titel end forgængeren. Hvor den første bog primært var en roman, bestod den anden af to noveller og to digtsuiter. Den første introducerede hele og rørende karakterer, den anden en djævlekarakter og et lynende ‘jeg’ med det udtalte spørgsmål: “kan man elske under kapitalismen?”

Asta Olivia Nordenhof formår som ingen anden samtidig forfatter at sætte ord på magt og overgreb, kapitalisme og kærlighed. Når vor tids litteraturhistorie skal skrives, vil hendes navn stå med blodrøde versaler. Derfor skal vi læse Penge på lommen og Djævlebogen, bind I og II i Scandinavian Star-septologien.

VERDENS BEDSTE BOGKLUB
Hvor ofte sker det, at vi møder en ligesindet litteraturelsker, der har læst det samme værk som os, og dertil har det present i hukommelsen? Alt for sjældent. For ofte behandles litteraturen overfladisk i det fælles rum. Der er brug for tid og fordybelse. Derfor opstår verdens bedste bogklub på Silkeborg Højskole til sommer. Kagen er bagt, kaffen brygget og værket valgt. Det eneste krav er, at man som deltager har læst de to bøger. Alt andet er der sørget for.

Vi laver en lille, intim bogklub, hvor vi tager os tid til at læse højt, tænke dybt og diskutere længe over ordene og over kaffen.

Når vi ikke er fordybet i teksten, inviterer vi ind. Vi skal mødes med forskellige oplægsholdere; blandt andet en litteraturkritiker, der sætter bogen i sin litterære samtid, en journalist, der har arbejdet med mordbranden på Scandinavian Star, en kapitalisme-kritiker, der fører os ind i kapitalens logikker og en forlægger, der fortæller om at udgive bøger.

Mod slutningen af ugen skal vi selvfølgelig mødes med Asta Olivia Nordenhof. Hun fortæller om sit forfatterskab og vil bl.a. læse højt fra sine værker. Den følgende dag byder på en samtale-session, hvor vi har mulighed for at få stillet spørgelysten og få en uforpligtende samtale med forfatteren.

Endelig byder ugen på højskolesang, oplæsning, aftenhygge, morgenbadning, udflugter, søbad, sauna, bålaften og koncert, inden vi slutter af med en ordentlig festmiddag.

UGENS RAMMER
Kurset finder sted på Silkeborg Højskole i hjertet af det smukke Søhøjland, og når vejret tillader det, bringer vi læsningen ud. Hovedsageligt findes vores læsegruppe i rolige og bløde fysiske rammer. Døgnet rammesættes af højskolens faste rytme med morgensamling, kaffepauser og måltider.

LÆS BOGEN
Ved kursets begyndelse er det forventet, at alle kursister har læst bøgerne. Vi har fundet titlerne billigst på www.gucca.dk.

MERE INFORMATION
Programmet med oplægsholdere opdateres løbende. Deltagere modtager det endelige ugeprogram fem uger før kursusstart.

Kursusleder er Thomas Hundebøll, højskolelærer.

PRISER
Få hele oplevelsen for 4750,- kr. Læs om øvrige priser.

Er du endnu ikke fyldt 30 år, er der i begrænset omfang mulighed for at vælge overnatning på sovesal til nedsat pris.

Bogklubben

Bogklubben

Praktisk og priser

Læs om priser, betaling, afbudsregler mv. gældende for ugekurser.

værelser og Faciliteter

Læs om værelser, undervisningslokaler og naturen rundt om højskolen.

Højskolens køkken

Læs om maden vi serverer på højskolens ugekurser.