fbpx

POLITIK & DEBAT

Politik & Debat

I politik & debat bliver vi sammen klogere. På flygtningestrømmen, grundloven, ghettopakker, bæredygtighed og ikke mindst på politisk debat. For politik er ikke kun det, der foregår på Christiansborg, det er også civilsamfund og engagement. Og ikke mindst deltagelse. 

Hvad er tanken bag?
“Ordet eller sværdet”. Det er forskellen på demokrati og rå magt ifølge den danske demokrati-tænker Hal Koch. Ordet er selvfølgelig demokratens våben. Og mens danske unge faktisk er verdensmestre i demokratisk dannelse, halter det alligevel halter med deltagelsen i den demokratiske samtale. Politik & debat tager fat om dette og klæder dig på til deltagelse i den demokratiske debat. I politik & debat skaber vi rummet, hvori debatten bliver god. Det kræver at vi lytter og argumenterer velbegrundet og fordomsfrit. Og fra politik & debat-holdet løfter vi debatten med ud på højskolen og ud i samfundet.

Politik & debat er engagement og tvivl
Alle har ansvar for og indflydelse på, hvordan verden skal se ud. På politik & debat kommer du ikke til at sidde på din flade og tærske politisk teori eller lufte fordomme. Vi prøver vores fordomme og tanker af i den virkelige verden, for sådan bliver de til holdninger. Vi diskuterer med hinanden. Vi sender vores læserbreve til avisen og holder tale på Folkemødet. Vi udfordrer skolens andre elever til debat over frokost og samtalesaloner i cafeen. Vi inviterer politikere til frirumsdebat og spørger resten af Silkeborg by om de også vil være med. Vi undersøger om kunst kan være en god debatstarter, og om der kun kan opnås enighed via afstemninger. Vi besøger politikere, organisationer og meningsdannere – også dem vi er uenige med.

Politik & debat er at sætte sig selv i spil og tage stilling uden at stå stille. Der findes ikke rigtige holdninger, men det er en borgerpligt at have holdninger. Vi prøver holdningerne af sammen og finder ud af, hvad vi mener, hvis vi er er tvivl. Tvivlen er en grundpille i den demokratiske samtale og i politik & debat får den plads og tid.

Politik & debat er viden og redskaber
Politik & debat går på to ben. På politikbenet fordyber vi os og får større viden om for eksempel demokrati og grundlov, de politiske partier og velfærdsstaten, klima og bæredygtighed, EU og FN, menneskerettigheder, globalisering og international politik, politisk idéhistorie og mediernes rolle, og lige præcis det emne du synes er spændende. På debatbenet undersøger vi en masse af de forskellige retoriske redskaber, der gør et læserbrev gennemslagskraftigt, en tale nærværende og en politisk debat god. Vi inviterer derfor både retorikeren og forskeren indenfor til at gøre os klogere på hvert deres område – og til en diskussion om, hvornår godt spin blokerer for en god debat.

Hvad skal vi lave?
Politik & debat er fyldt med indsigt og ny viden om samfundet, så vi kan debattere på en grund af gode argumenter. Undervisningen i politik & debat er en blanding af oplæg, diskussion og projekter.

Mens du har politik & debat kommer du til at skrive et læserbrev, holde en tale og arrangeret en debat – og formodentlig en helt masse mere. 

KrKrKræKræver det særlige forudsætninger?
Politik & debat er for alle. Det eneste krav er, at du har lyst til at blive klogere og debattere. 

Tilmeld dig

Tilmeld dig

lise lindholm mikkelsen

lise lindholm mikkelsen

Underviser