fbpx
valgfag det utilstrækkelige selv

Det utilstrækkelige selv

Faget undersøger ét bestemt, tidstypisk fænomen: Utilstrækkelighedsfølelsen. Det er en følelse, der er massivt til stede i vores tid, især hos unge. Og med god grund. I dag er alt nemlig tilladt, og derfor burde vi jo være frie og lykkelige, men når alt er tilladt, opstår der også en forestilling om, at alt er muligt. Derfor er vi – og særligt de unge – altid bagud på point. Problemet er ikke, at jeg har gjort noget forkert, men at jeg ikke har gjort nok.

Vi undersøger de krav, som individet i dag skal leve op til. Hvor kommer kravene fra? Fra samfundet (via skole, reklamer, konkurrencesamfund) eller fra os selv (vores indre kerne, egne præstationskrav, idealiserede selvbilleder på sociale medier)? Og så undersøger vi især den nært beslægtede følelse, skam. I modsætning til skyld, som jeg føler, når jeg har gjort noget forkert, er skyld nemlig følelsen af ikke at kunne leve op til et ideal.

I faget bruger vi bl.a. uddrag fra Søren Kierkegaard, psykoanalytisk teori og moderne socialpsykologi. Men vi tager først og fremmest udgangspunkt i cases, i serien SKAM, og vores eget, levede liv.

Christian Hjortkjær

Christian Hjortkjær

Underviser

Gertrud P. P. Thomsen

Gertrud P. P. Thomsen

Praktikant