fbpx

Filosofi

At filosofere er at undre sig. Hvis du selv synes, du har svarene klar på forhånd, så er det fordi, du ikke har set godt nok efter. For hvis du tager dig tid til at stoppe op og tænke over livet, så er det grundlæggende mærkeligt, og grundlæggende tankevækkende. Livet er ganske enkelt et spørgsmål værdigt.

I faget Filosofi bruger vi derfor meget lidt tid på at tale om filosoffernes liv og filosofiens historie. I stedet filosoferer vi. Over de spørgsmål, som på én gang er tidløse og som samtidig presser sig på i dit liv netop nu. At filosofere er noget, man øver sig i. Og øvelse gør mester.

Det er de helt store spørgsmål, der bliver taget op: Angst, fortvivlelse, æstetik, etik, erotik, skyld, skam, Gud og kærlighed. Faget har Søren Kierkegaards filosofi som omdrejningspunkt og breder sig derfra ud over moralfilosofi, idéhistorie, eksistensteologi, psykologi og sociologi.

Med udgangspunkt i originaltekster tager vi hver uge et centralt tema op, som aktualiseres og konkretiseres til vores eget liv ved hjælp af klip fra Disney og Pixars store, mytologiske universer. Målet er at fremkalde de eksistentielle aha-oplevelser, hvor tiden står stille, og man indser, at filosofien handler om mig.

 

Christian Hjortkjær

Christian Hjortkjær

Underviser