fbpx

Kapitalisterne

I faget Kapitalisterne skal vi forsøge at blive klogere på den, for mange, ret forvirrende og uoverskuelige finansverden. Hvad er en aktie? Hvor står mine pensionsmidler, indtil jeg skal bruge dem? Hvorfor kunne markedet (aktierne) godt stige og stige, mens hele verden var i corona-karantæne? Hvad er kryptovaluta, og hvordan køber man dem? Og bør man? Den slags spørgsmål og mange flere, skal vi forsøge at finde svar på og sammen blive klædt på til at indgå i det store, frie marked, som omgiver os. Vi lægger ud med at købe fiktive aktier via aktiespillet.dk, som er et gratis online aktiespil, hvor man handler for fiktive penge, men ud fra de aktuelle kurser og markeder. Her køber og sælger man helt som i “virkeligheden” og man kan følge sin aktieportefølje fra dag til dag og time til time.

Undervejs i semesteret ar vi løbende kontakt med en professionel aktieanalytiker, der vil lære os om at lave gode analyser af børsnoterede virksomheder, så man kan træffe de bedst mulige beslutninger på aktiemarkedet.

Vi angriber de finacelle strukturer fra flere perspektiver, når vi undersøger pengenes idehistoriske ophav helt fra de første bytteøkonomier, de første mønter og sedler, krakket i 1929 og de deraf følgende omstruktureringer – og helt op til i dag.  Vi inddrager historiske samfundsperspektiver og sociologiske og psykologiske perspektiver på det mentale i det at handle aktier, og fra filosofiske og etiske vinkler drøfter vi værdibegrebet; er det fx ok at investere i en fossil aktie, hvis man kan se, at det er her, profitten forventes størst?

Jonas Borsøe Christensen

Jonas Borsøe Christensen

Underviser