Tilføjelse til optagelsespolitik

Kulturministeriet har besluttet, at højskolerne – med virkning fra efteråret 2021 – kan arbejde med en kønsmæssig prioritering i optaget af elever med det formål at skabe en mere ligelig fordeling mellem kønnene.

Fra efteråret 2021 vil hensynet til kønsbalancen således være en faktor i optagelsesprocessen til Silkeborg Højskoles lange kurser.

De seneste år har pigerne været hurtigt ude af starthullerne og tilmeldt sig vores forårs- og efterårssemestre med så stor overvægt og hastighed, at kønsbalancen er tippet – helt op imod en 70/30 procentfordeling i pigernes favør. Ubalancen viser sig i elevsammensætningen som helhed såvel som på de enkelte hovedfag. Det går ud over mangfoldigheden. Vi oplever i forlængelse heraf, at flere og flere kommende elever spørger ind til kønsfordelingen på skolen, fordi det betyder noget for stemningen, dynamikken og højskoleoplevelsen.

Vi har derfor valgt fremadrettet at tilstræbe en 50/50 procentbalance mellem kønnene. Af samme grund vil du kunne opleve, at der fx kan være venteliste til en pigeplads på et semester, mens der stadig vil være ledige pladser til drenge. Hvis du kommer på venteliste på baggrund af denne nye politik vil du blive informeret herom kort efter vi har modtaget din tilmelding. Optag fra ventelisten vil fortsat ske i kronologisk rækkefølge og i den udstrækning, at der er ledige pladser på elevens ønskede hovedfag.

Ovenstående tiltag mener vi – og vores elever – sætter rammerne om den allerbedste højskoleoplevelse.