fbpx

maden på silkeborg højskole

De daglige måltider er en vigtig del af højskolelivet og noget, vi samles om.

Som kursist eller elev på Silkeborg Højskole kan du glæde dig til sund, velsmagende og varieret mad tilberedt af gode råvarer og lavet fra bunden uden tilsætningsstoffer og madsminke.

DET DAGLIGE BRØD
På Silkeborg Højskole serverer vi seks måltider om dagen.

Morgenmaden kan bestå af et udvalg af hjemmebagt brød bagt på surdej, ost, hjemmelavet marmelade, surmælksprodukter, chiagrød, morgenmadsprodukter, hjemmelavet müsli, frugt og grønt, grød, toppings, peanutbutter, øllebrød, blødkogte æg og forskelligt pålæg. Der er altid kaffe, te, (plante-)mælk og isvand.

Frokosten serveres som buffet og kan bestå af lune retter, fisk, to-tre forskellige salater, hjemmebagt rugbrød og brød, forskellige slags pålæg og tapenade, frugt og grønt.

Aftensmaden er et varmt måltid, som bliver serveret ved bordene. Vi tager udgangspunkt i det vegetariske køkken med masser af kornsalater, grønne salater, råkost, rodfrugter og grøntsager. Dertil kan serveres pasta, ris eller kartofler samt kød, fisk eller fjerkræ. Forret eller dessert serveres ved særlige lejligheder. På sommerkurserne serverer vi enten en forret eller dessert hver dag, og det er muligt at tilkøbe vin og sodavand til de enkelte aftensmåltider.

Mellemmåltiderne kan være frugt og grønt, boller og indimellem kage eller små overraskelser Hertil er der kaffe, te og vand.

BÆREDYGTIGE KOSTPRINCIPPER
Silkeborg Højskole følger de officielle kostråd, og vi har således skåret markant i kødforbruget på skolen de seneste år. I dag er 3-4 af ugens aftensmåltider vegetariske, lige som der også er fokus på kødmængderne de resterende måltider. For at dække det daglige proteinbehov, har køkkenet i stedet fokus på danske bælgfrugter, som du finder i mange lækre retter spækket med planteprotein og smagsnuancer.

KLIMAAFTRYK
Silkeborg Højskole har bronzemærket i økologiske råvarer. I valg af leverandører har vi fokus på klimaaftrykket såvel som på sundheden. Vi planlægger menuen efter sæsonens råvarer og handler så dansk og lokalt produceret som muligt.

MADSPILD
Vi har hver dag fokus på at minimere madspild og bestræber os på at bruge råvarerne 100%. Derfor indgår fx hele broccoli, gulerødder og rødbeder med top og skræl så vidt muligt i den daglige madlavning. Rester serveres på næste dags frokostbord. 

ALLERGENER OG KOSTHENSYN
Vi vil gøre vores bedste for at imødekomme lægeligt eller religiøst funderede kost-behov.

Ved tilmelding og senest en måned inden kursusstart er det vigtigt, at du gør opmærksom på eventuelle allergier og omfanget af de hensyn, de måtte kræve. Hvis du er på lægeordineret kost, beder vi dig ligeledes medsende din kostplan.

Vær dog opmærksom på, at vi som højskolekøkken ikke er indrettet til at kunne tage højde for livstruende allergier og fx alvorlig cøliaki, hvor redskaber ikke må have været i berøring med gluten.

Menuen på Silkeborg Højskole er i vid udstrækning plantebaseret, men hvis du spiser 100% vegetarisk, vegansk eller pescetarisk, vil vi gerne vide det, inden du ankommer.

Du er altid velkommen til at kontakte os, hvis du har spørgsmål til vores håndtering af specifikke kostretninger.