Natur- og kulturvandringer

23. – 29. juli 2017

En uges sommerhøjskole med guidede vandringer i den pragtfulde midtjyske natur. Programmet er krydret med foredrag, koncert og sejlads på Silkeborgsøerne.

Det midtjyske Søhøjland byder på et væld af store skovområder, flotte udsigter, smukke søer og snoede vandløb. Når man vandrer, kommer man helt tæt på. Der er tid til at lade sig begejstre og berige af naturen, nyde madpakken på en bænk, snakke med vandrefællen og sammen med guiden forfølge den spændende historie om Gudenåen, Silkeborg, heden og Himmelbjerget og meget mere.  Der vil være rig mulighed for en hurtig dukkert i de mange smukke søer, vi møder på vores vej.

PROGRAM
Dagene begynder med morgensamling og sang i skolens foredragssal. Herefter pakkes lækre madpakker fra højskolens køkken inden dagens vandring. Frokost og kaffe nydes undervejs på flotte, stemningsfyldte steder i naturen.

VANDRETURENE

 • Vi vil opleve et rigt og varieret udvalg af Søhøjlandets bedste vandreture.
  Turene har en distance på 10-15 km og vandreholdene vil være på ca. 20 personer, så vi sikrer en god kontakt til guiden og mellem deltagerne.
 • Natur- og kulturvejlederne lægger undervejs vægt på både naturvejledning om den varierede natur, som turene byder på, og kulturformidling med den gode historie, der vækker landskabet og historien til live.


Hver dag bliver der tilbudt forskellige vandreture, nedenstående er nogle eksempler på turer.

 • Ad trækstien i pramdragernes fodspor til Tvillum kirke
  Vandring langs Gudenåen på den nyistandsatte træksti til den gamle klosterkirke Tvillum kirke. Turen gennem gudenådalen byder på smukke naturoplevelser og massere af kulturfortællinger.
 • Glarbo (Glasboderne) og Himmelbjerget
  Vi følger i sporet af fortidens glasproduktion, til den bjergtagende udsigt fra Store Knøs og videre mod toppen af Himmelbjerget. Vi sejler med Hjejlebådene retur til Silkeborg.
 • Thorsø Alperne og Vesterskoven
  Gennem Danmarks mest kupperede skovområde: Vesterskoven, hvor vi nyder udsigten fra Frederik den VII høj. Videre tværs over dalen til  bakkerne omkring Thorsø, gennem fredsskov og forbi små rislende kildevæld, hvor tørsten kan slukkes.
 • På renden af hovedstilstandslinien
  En tur over heden på højderyggen som strækker sig ned gennem Jylland. Her følger vi hærvejen og kanten af isens udbredelse under sidste isted.
 • De to dale og Danmarks reneste sø
  Denne dag skal vi krydse Gudenådalen både opstrøms og nedstrøms Silkeborg By. Vi skal sejle med Solfærgen på formentlig Danmarks ældste færgerute (overfartstid ca. 10 min) og runde Slåen Sø.

ØVRIGT PROGRAM
Højskolen danner i denne uge også ramme om kurset Kierkegaard og Reformationen. Ved morgensamlinger og aftenprogrammet drager vi fordel af at kunne mødes og være fælles om indholdet. Aftenprogrammet byder på foredraget: “Håbet til Døden – Om sygdom og håb i det offentlige” ved Cathrine Kingo, psykolog, samt en behagelig koncertoplevelse med Anne Odgård Trio og en rundtur i Højskolens kunstsamling. Ugen sluttes med en festaften. For de morgenfriske vil der ud over vandreturene være tilbud om svømning før morgenmaden.

Velkommen til en herlig vandreuge i Det midtjyske Søhøjland!
Anna Andrea Gerken, højskolelærer