Rytmisk musikuge

9. – 15. juli 2017

Silkeborg Højskole inviterer til en musikuge, hvor det kort og godt drejer sig om glæden ved at spille og synge sammen. Med en blanding af traditioner og nye musikalske idéer prioriterer vi det almene samvær højt. Vigtigst for at opnå den helt specielle atmosfære, som dette kursus er kendt for, er dog strømmen af god musik fra tidlig morgen til sen aften.


HØJSKOLEFORMIDDAGE

Mandag formiddag har vi inviteret Alex Nyborg Madsen til at komme og fortælle om radioens rolle i musikken, både anno 2017, men også historisk set. Hvordan har de folk, der har udvalgt musikken i radioen haft magt over de kunstnere, der er blevet kendte, og hvordan kan man fravælge nogen, der måske ellers ville være blevet kendte? Alex har igennem sin lange karriere siddet som programchef på både p3 og p4, og han vil fortælle om sine mange oplevelser og erfaringer med musikken og bagsiden af mikrofonen.

Tirsdag formiddag er det Simon Nielsen og Christian Steen Noringriis der vil tage fat i korsangen. Dette år er der valgt et årstal som musikalsk omdrejningspunkt, nemlig 1976. Året hvor flere store albums udkom, blandt andet ’Songs in the key of life’ med Stevie Wonder og ’Hotel California’ med The Eagles. Der vil blive arrangeret nye korarrangementer til denne formiddag med udgangspunkt i dette år.

Onsdag formiddag er det Jesper Gade Andersen der har ordet. Tankespind og køleskabspoesi. Originalt og nyt materiale skrevet specielt til det store fælleskor. Med solidt afsæt i pop- og rockmusikken og med et mix af a cappella og fuld skrue skal vi synge sange med inspiration fra grænselandet mellem små tanker og store beslutninger, fællesskab og ensomhed og drøm og virkelighed.

Endelig er der også afsat tid til en skøn formiddag på Silkeborg-søerne. Vi sejler ned ad Gudenåen med det gode skib Hejren og får en kop kaffe til tonerne af ’Down by the riverside’. Der er mulighed for at synge en jazzsang eller to til vores helt eget ”Hejre-husorkester”.

Glæd dig til formiddage med STOR fælles lyd, entusiasme for musikken og inspirerende samvær på tværs af alle grupperne.

 

LIGE OVER MIDDAG

En gåtur i det smukke midtjyske landskab? Rundbold eller fodbold på plænen? Eller lidt ekstra øvning på de svære passager? Eller blot en middagslur? Her er der frit valg!

 

EFTERMIDDAGE

1 Walking on the moon – The Police – alle
I sommeren 2017 er det 40 år siden at The Police blev dannet, og på Rytmisk Musikuge skal denne powertrio selvfølgelig fejres. Med en sammenkogt ret af punk, reggae, jazz og rock satte The Police sig toneangivende i førersædet i årene 1977-84, og hits som bl.a. ’Roxanne’, ’Every breath you take’, ’So lonely’ og ’Message in a bottle’ sidder de dybt i manges musikalske bevidsthed.  Der tager vi afsæt og skal lytte, spille og nørde gruppens fantastiske musik, stil og personligheder.
(Jesper Gade Andersen)

2 Triphop – øvede
Vi skal spille mørkt og langsomt på denne workshop, når vi sammen går på opdagelse i den melankolske triphop, der opstod i den engelske by Bristol i starten af 90’erne. Med udgangspunkt i numre fra genrens pionere som Massive Attack, Portishead og Tricky skal vi genskabe triphoppens karakteristiske hybrid af hiphop, soul, dub og downtempo i dystre lydlandskaber, der spænder fra det dystopiske til det forløsende.
(Christian Steen Noringriis)

3 Let’s Transfer Manhatten (…to Silkeborg) – mellem/øvet
Kom og smag på nogle af de lækreste klange fra den snart 40 år gamle, grammy-vindende acapella gruppe, The Manhattan Transfer! I 80’erne lagde de bl.a. verden ned med deres version af Weather Report’s ’Birdland’ og i 1998 blev de optaget i The Vocal Group Hall of Fame. Deres pop/soul/jazzede harmonier, rytmiske kolbøtter og knivskarpe intonation genlyder stadig når de turnerer kloden rundt, her næsten 40 år efter at 1.tone blev slået an. Dette er et hold for vokalister med store, bankende acapella-hjerter, der ikke er bange for en udfordring!
(Aase Collin)

4 Balkan Blues – mellem/øvet
På dette hold skal vi udforske rytmer og toner fra balkanlandene – fra Rumænien i nord til Grækenland i syd. Flere steder finder man en musik, der svarer til den afro-amerikanske blues, f.eks. den bosniske sevda eller den græske rebetiko. Musikerne, der ofte kom fra undergrunden, skrev sange om håb og længsel, men også om at ryge hash og danse hele natten. Vi skal lege med sangene og give dem et rocket blues-twist.
(Uffe Holmsgaard Eriksen)

5 Bluegrass – alle
Ta’ med på en rejse med ind i den originale ’Mountain Music From Kentucky’, – en smeltedigel af gospel, country og europæisk folkemusik. Fokus er samklang, intensitet og formidling af velklingende arrangementer, som både vil være fede up-tempo numre og eftertænksomme ballader.
(Tina Rassing)

6 Jysk West Coast Afro Funk – alle
Afrobeat-genren er fyldt med sjove temaer og cykliske rytmer, der gynger gennem junglen og langt ud på natten. Vi skal undersøge genren, vi skal back to Africa, back to the motherland! Vi skal spille afroballe og smage på oldschool afrohits. ”Vi skal sejle op ad Volta, og sejle nedad igen.” Om guderne tillader, skal vi også se på, hvad afrobeaten blev til senere, da den kom i hænderne på amerikanske DJs. Til sidst skal vi spille dansk afrobeat fra i dag; det jeg selv kalder for “jysk West Coast funk”. Kom glad!
(Scott Christian West)


AFTENER

1 Rock.dk – Dansk med tråd på! – mellem/øvede
Magtens Korridorer, Kashmir, Go Go Berlin, Nephew, Volbeat, Dizzy, The Blue Van, Dúné, Carpark North – bare lige for at spore dig ind: Det skal handle om dansk rock! Vi skruer op, og starter rejsen omkring årtusindeskiftet, hvor DM i Rock i 90’erne havde sat dagsordenen for den danske rockscene. I slipstrømmen på dette dukkede et hav af progressive og stilsættende rockbands op, og vi skal beskæftige os med lyden, produktionen og ikke mindst energien i disse bands og deres musik når vi trykker den af!
(Jesper Gade Andersen) 

2 New Orleans – alle
Gumbo! Jambalaya! Uptown Rulers! Injuns of the nation! Vi skal spille indianerfunk fra New Orleans-gryden. En gumbogryde fuld af jazz, funk, soul, second line, råbekor, call/response og tamburiner! Musik med baggrund i bands som The Meters, Neville Brothers, Dr. John & The Wild Tchoupitoulas. Det bliver festligt!
(Kasper Brinck Kristensen)

3 Vocal Master Class – alle
Her tilbyder vi individuel vocal coaching – på hold! Ingen skal overses. Med udgangspunkt i dine egne iagttagelser modtager du kyndig individuel vejledning i stemmetræning, sangteknik og performance i trygge rammer. Du er velkommen til at medbringe et par sange, du gerne vil arbejde med. Undervisningen foregår som en masterclass, dvs. vi ser, hører og overværer hinandens coaching.
(Aase Collin)

4 Wouldn’t it be nice – The Beach Boys Band – mellem/øvede
Vi kender dem bedst fra udødelige klassikere som ’Surfin’ USA’, ’Fun Fun Fun’ og ’Good Vibrations’: the Beach Boys fra Californien, som sang om surfing, biler, piger og endeløs sommer.  På dette hold skal vi dog bevæge os lidt væk fra den tidlige sommerglæde. Vi skal bl.a. synge og spille den fantastiske musik fra de mere eksperimenterende plader fra midten af 60’erne, bl.a. ’Pet Sounds’ og ’Smile’ – et album som har 50 års jubilæum i 2017, selvom det først blev udgivet i den endelige udgave i 2011!
(Uffe Holmsgaard Eriksen)

5 Wouldn’t it be nice – The Beach Boys kor – øvede
Vi skal løfte arven fra The Beach Boys og dykke ned i den tidlige popscenens komplicerede vokalarrangementer. Det bliver sol og sommer men også psykedelisk sangkunst og vokale eksperimenter. På dette hold kommer det til at gå rigtig stærkt og vi skal knække mange noder. Vi arbejder sammen med Beach Boys bandet.
(Tina Rassing)

6 Hjemmelavet Jazz fra bageren – mellem/øvede
Er jazzen død? Svaret er selvfølgelig NEJ! Men hvad er byggestenene i jazz? Kan vi filtrere stilarten og få finde essensen? Vi arbejder med improvisation, sammenspil og arrangement. Jazz er også en hel del tradition; hvad er vores tradition? Hvordan finder vi vores stemme i jazzen? Jeg udstikker nogle dogmer i musikken, og så ser vi, om det kan fremprovokere noget leg og fremme nogle ideer til spritnye numre og udgangspunkter for impro inden for jazzens verden…
(Scott Christian West)

 

EFTER AFTENKAFFEN OG I ØVRIGT…

Sommernatten er vor egen. En aften synger vi vort fædrelands vemodige sange i haven med udsigt til Langsøen. Torsdag holder vi koncert i Alderslyst Kirke, hvor silkeborgenserne og andre interesserede er velkomne. Ellers holder vi åben-mikrofon-aften, jamsession, festaften og en skøn afslutningskoncert!

Velkommen til inspiration og store oplevelser på Rytmisk musikuge!
Kasper Brinck Kristensen og Simon Martin Nielsen, højskolelærere og kursusledere

 

Lidt om instruktørerne:

Tina Rassing: Freelance sanger uddannet fra Musikinstituttet i Århus. Leder af eget firma Lydspejl.
Jesper Gade Andersen: Freelance trommeslager, bassist, pianist, sanger og guitarist. Uddannet fra Musikinstituttet i Århus.
Aase Collin: Mangeårig korleder af Soul Mates, som er et af de førende kor i Aahus. Derudover arbejder Aase til daglig på Mellerup efterskole, hvor hun står for alle skolens kor og vokalorkestre.
Uffe Holmsgaard Eriksen: Forsker ved Uppsala Universitet. Aktiv musiker i ensemblet Psalmodie. Hovedinstrumenter: guitar, klarinet, græsk bouzouki og svensk cittern.
Kristoffer Fynbo Thorning: Diplomuddannet sanger fra det Jyske Musikkonservatorium, komponist og sanger i vokalensemblet Postyr.
Christian Steen Noringriis: Tidligere musiklærer på Silkeborg Højskole og trommeslager, pianist og sanger i Vocal Line. Uddannet pianist fra Det Jyske Musikkonservatorium.
Kasper Brinck Kristensen: Musiklærer på Silkeborg Højskole. Trommeslager, guitarist og komponist. Tidligere fast trommeslager hos bandet Bli’ Glad. Uddannet fra æstetik og kultur i Århus.
Simon Martin Nielsen: Musiklærer på Silkeborg Højskole. Uddannet sanger fra Det Jyske Musikkonservatorium. Bigband-dirigent, trombonist, pianist og arrangør for Vocal Line.

NB: Medbring selv instrumenter, forstærkere, mikrofoner mv. Vi har grej, men kan ikke dække alles behov.

Guide til niveauerne:

Begynder: Her kan alle være med! Vær dog opmærksom på, at du ikke kan forvente soloundervisning. Hvis du aldrig har spillet på et instrument, kan du deltage som sanger eller måske spille et enkelt rytmeinstrument. Instrumenterne overlader vi til dem, der i forvejen kan spille tre-fire akkorder.

Mellem: Her forventer vi, at sangerne kan holde en 2. stemme, at guit/keyb/bas med en smule hjælp kan sætte anviste strums sammen til en helhed, at trommeslageren har styr på swing og straight, og at blæserne spiller efter noder.

Øvede: Vi forventer, at deltagerne har sammenspilsrutine og genrekendskab på deres instrumenter, og at de måske endda kan fyre en soloimprovisation af. Sangerne kan og vil tage pladsen som forsanger, når der er plads.

Kurset foregår samtidig med vores sommerkursus i Ølbrygning og ølhistorie.