Det brygger vi på
Som brygmestre mixer vi viden og håndværk med smag og sanselighed og undersøger, hvordan naturens egne kræfter kan forvandle simple råvarer til et væld af smagsoplevelser.
I løbet af semesteret kommer vi vidt omkring bryggeriets kunst.
- Vi producerer hjemmelavet kombucha og cider og laver likør med maceration af lokale blomster og bær.
- Vi fermenterer kefir, naturvin, kvass, kimchi og miso.
- Vi går på opdagelse i kaffen og teens verden og analyser aromaer og konsistens i den færdige kop.
- Og så skal vi naturligvis brygge øl i højskolens eget bryggeri. Vi designer selv opskriften og udvælger råvarerne. Alt efter sæsonen kan vi også høste vores egen humle på skolen, og til slut kobler vi øllen på hanerne i elevbaren og skåler med alle højskolevennerne.


Årstider og historie er gemt i smagen
Vi eksperimenterer med både traditionelle og nye metoder og lader os inspirere af håndværkets traditioner og historie, af naturen omkring os og i mødet med lokale bryggere og producenter. Vi sanker blomster, bær og urter i det midtjyske landskab, gæster gårde og mikrobryggerier – og undersøger, hvordan lokale råvarer og årstidens rytme kan smages i det, vi skaber.
Håndværk fra bunden
Vi skal blandt andet prøve kræfter med:
- Infusion – udtræk af smag fra fx urter, kaffe, te og blomster
- Maceration – konservering og smagsudtræk ved at lade bær og frugter trække i alkohol
- Fermentering – mælkesyregæring i kimchi, kefir og kombucha
- Karbonering – tilsætning af kulsyre til cider, limonade og øl
- Gæring og lagring – fra brygning af øl og cider til udvikling af naturvin og kvass
- Probiotiske kulturer – forståelse for mikrobiologi og levende fødevarer
Du får hands-on erfaring med at designe opskrifter, eksperimentere med smagsprofiler og forstå de komplekse biokemiske processer bag hvert bryg.
Vil du forstå, hvordan fantasi og naturlige processer kan forvandle råvarer til oplevelser? Vil du træne dine sanser, lære at sætte ord på duft og smag og udvikle din egen smagsprofil? Så er Brygmester faget for dig.
- Eget bryggeri med kapacitet på op til 450 liter
- Direkte tappesystem til café-barens haner
- Professionelt baristaudstyr
- Skoven, søerne og det vilde Søhøjland ligger for dine fødder – med rig mulighed for sankning af bær, blomster og frugter




Undervisere på faget

Peter Ravn Olsen
Højskolelærer
Sådan ser en uge ud

Eksistensfag og valgfag
På Silkeborg Højskole tilbyder vi et bredt udvalg af fag, som fornyes hvert semester. Nogle fag udgår og andre kommer til. Fag vælges efter ankomst med 1.-3. prioritet. Vi søger altid at opfylde så mange førsteprioriteter som muligt.
Eksistensfagene kører 1/2 semester ad gangen, så du har mulighed for at vælge to eksistensfag på ét semester. Vi udskifter enkelte eksistensfag hvert semester for at give plads til nye spændende fag.








